LOADING

Type to search

Aktuálne Doprava Ekológia Projekty Samospráva Život

Od štvrtka 15. júna môžete zdieľané elektrické kolobežky využívať už aj v Grinave

redaktor tvpk 15 júna 2023

Od štvrtka 15. júna môžete zdieľané elektrické kolobežky TIER využívať už aj v Grinave. V Pezinku je táto služba prístupná od 31. marca. Na území Pezinka sa nachádzať 100 kusov elektrických kolobežiek typu TIER Ninebot C1. 



Každá kolobežka TIER Ninebot C1 je vybavená dvoma brzdami, indikátorom smeru jazdy, stabilnou konštrukciou, odpružením a inteligentným IoT modulom.



Jazda, zaparkovanie ako aj možnosť ukončiť jazdu na kolobežke bude možná len na vyhradených miestach. V zakázaných územiach ako napríklad Zámocký park či cintorín sa kolobežka aicky vypne.  Jej maximálna rýchlosť bude 25km/h, pričom v centre mesta (Kollárová ulica, M. R .Štefánika a Radničné námestie) bude rýchlosť obmedzená na 15km/h.  



Pred začiatkom jazdy na kolobežke je potrebné si stiahnuť mobilnú aplikáciu spoločnosti TIER. Za technický stav elektrických kolobežiek, poučenie používateľov, monitoring elektrických kolobežiek, ako aj nesprávne zaparkované elektrické kolobežky zodpovedá spoločnosť TIER a následne používateľ. 


Užívatelia kolobežiek môžu problémy súvisiace s využitím služby nahlasovať mailom na support@tier.app alebo prostredníctvom aplikácie. 



PRAVIDLÁ POUŽÍVANIA KOLOBEŽIEK

Kolobežka s pomocným motorčekom je zaradená do kategórie, ktorá už podlieha prísnejšej regulácii a ten kto ich  používa musí   pri jazde dodržiavať ustanovenia zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, pričom § 55a  o spôsobe jazdy  na samovyvažovacom vozidle a kolobežke s  pomocným motorčekom hovorí: 

•    e – kolobežku smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov.

•    vodič  e-kolobežky   smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. 

•    Vodič e-kolobežky   smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov.

Z ďalších obmedzení ktoré upravujú spôsob bezpečnej jazdy je dôležité uviesť, že:

  • vodiči e – kolobežiek smú jazdiť len jednotlivo za sebou  a musia  počas jazdy oboma rukami držať riadidlá s výnimkou prípadu, keď dávajú  znamenie na zmenu smeru jazdy
  • čo sa týka alkoholu aj tu je určený limit, vodič na e-kolobežke smie viesť vozidlo s hladinou alkoholu v dychu no môže to byť len menej ako 0,5 ‰
  • pre vodiča e-kolobežky v meste  nie je stanovená žiadna povinnosť nosenia prilby či nosenia reflexnej vesty. Napriek tomu že to nie je povinné, je dobré chrániť si  hlavu a byť videný. Kolobežka ako vozidlo musí byť hlavne za zníženej viditeľnosti adekvátne osvetlená, to znamená vpredu bielym súvislým svetlom a vzadu červeným.
  • Na kolobežke  vodič zodpovedá aj  za škodu ktorú spôsobí a to v zmysle občianskeho zákonníka Ide o  všeobecnú zodpovednosť. Ak spôsobí  škodu pri vedení nemotorového vozidla, je za ňu zodpovedný. Škodou sa myslí úraz, majetková škoda a podobne.

Inzercia