LOADING

Type to search

Komunita Život

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa

redaktor tvpk 27 decembra 2022

Zamestnanci, živnostníci, ale aj ľudia na materskej či rodičovskej dovolenke, majú možnosť získať dodatočné vzdelanie bezplatne. Preplatia im ho úrady práce vďaka projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa. Projekt je určený pre zamestnancov firiem – pre fyzické osoby, ktoré pociťujú popri vo svojom zamestnaní potrebu sa vzdelávať a kvalifikovať v určitej oblasti. Hlavným cieľom projektu je preplatiť kurzy pre tých, ktorým vzdelávanie pomôže prácu nestratiť, prípadne udržať sa na trhu práce. Rezort práce spustil projekt začiatkom roka, od novembra sa však významne rozšírili oblasti vzdelávania, ktoré môžu úrady záujemcom preplácať. 


Postup pri podaní žiadosti

1.    Záujemca o projekt sa musí zaregistrovať na úrade práce ako – záujemca o zamestnanie Urobiť tak môže aj z pohodlia domova, pričom žiadosť o zaevidovanie pošle na úrad e-mailom. Žiadosť, ako aj podrobné informácie o statuse záujemca o zamestnanie sú dostupné na webovom sídle ústredia: https://www.upsvr.gov.sk/obcan/chcem-byt-zaradeny-do-evidencie-zaujemcov-o-zamestnanie-ako-mam-postupovat.html?page_id=13137

2.    Záujemca o zamestnanie si sám z verejne dostupných zdrojov vyberie konkrétne vzdelávanie o ktoré má záujem, ako aj poskytovateľa vzdelávania, ktorý ho zrealizuje. 

3.    Žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie záujemcu o zamestnanie je potrebné predložiť úradu práce, sociálnych vecí a rodiny najneskôr 30 kalendárnych dní pred predpokladaným začiatkom vzdelávania. Úrad práce každú žiadosť posúdi. 

4.    Ak úrad práce žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie schváli, uzatvorí so záujemcom o zamestnanie dohodu o poskytnutí príspevku. V dohode sú uvedené podmienky poskytnutia príspevku. Bez uzatvorenia tejto dohody nie je možné príspevok na vzdelávanie poskytnúť. Jednou zo základných podmienok pre uhradenie 100 % nákladov na vzdelávanie je úspešné ukončenie vzdelávania. Preplatiť posledné kurzy je možné najneskôr do konca augusta 2023, vzdelávanie musí byť preto úspešne ukončené najneskôr 17. júla 2023.



Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Inzercia