LOADING

Type to search

Samospráva Život

Zábavnú pyrotechniku môžu Pezinčania používať iba počas osláv Nového roka

redaktor tvpk 28 decembra 2022

Pezinčania si užijú pokojnú a tichú atmosféru vianočných sviatkov bez hluku zábavnej pyrotechniky. Pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3, P1 a T1 sa môžu v meste používať iba na Silvestra v čase od 22.00 a Nový rok do 2.00 h. Rozlúčka so starým rokom sa uskutoční 31. decembra 2022 o 16.00 h na Radničnom námestí, pričom jej súčasťou bude príhovor primátora mesta. Nový rok nebude mesto vítať ohňostrojom.

Použitie zábavnej pyrotechniky na území mesta upravuje všeobecné záväzné nariadenie (VZN) č. 5/2017 o používaní pyrotechnických výrobkov, ktoré zakazuje  jej používanie s výnimkou osláv Nového roka. Príchod nového roka bol v Pezinku za posledné dva roky veľmi pokojný. Mestská polícia Pezinok riešila za obdobie od roku 2020 doteraz 17 oznámení týkajúcich sa používania zábavnej pyrotechniky, pričom išlo o jej kategórie F1, F2 a F3.

Do kategórie počas roka zakázaných výrobkov F2, F3, P1 a T1 patrí zábavná pyrotechnika predstavujúca nízke a stredne veľké nebezpečenstvo určená na používanie vonku (petardy, rakety, delobuchy a podobne), ako aj scénická pyrotechnika s použitím na javisku. Výrobky kategórie F1 (prskavky alebo búchacie guličky) teda zábavná pyrotechnika s veľmi nízkym nebezpečenstvom a so zanedbateľnou hladinou hluku, určená na použitie v obmedzených priestoroch vrátane interiérov obytných budov, nie sú týmto VZN obmedzené, keďže táto úprava nie je v kompetencii mesta v zmysle zákona.


Následkom nesprávnej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou dochádza často k škodám na majetku i na zdraví. Polícia preto upozorňuje, aby si ľudia dobre premysleli použitie pyrotechniky, keďže jej svetelné a zvukové efekty spôsobujú mnohým ľuďom a tiež zvieratám strach a stres.    

VZN sa nevzťahuje na pyrotechnické výrobky kategórií F4, T2 a P2, kde patria aj ohňostroje, ktoré v zmysle zákona č. 58/2014  o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii môžu používať iba odborne spôsobilé osoby. Rovnako je zakázané používať zábavnú pyrotechniku pri oslavách, svadbách a ďalších podujatiach bez príslušného povolenia. Ohňostrojové práce (pyrotechnické výrobky kategórie F4) povoľuje obvodný banský úrad.

Inzercia