LOADING

Type to search

Prevencia Region Zdravotníctvo Život

Bratislavský samosprávny kraj bude v piatok 16. decembra opäť očkovať proti HPV vírusu

redaktor tvpk 15 decembra 2022

V piatok 16. decembra 2022  v čase od 13.00 do 18.00 h bude Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v bratislavskej Petržalke očkovať proti HPV vírusu. Očkovanie je plne hradené pre 12-ročné dievčatá a chlapcov (dovŕšený 12. rok, ešte pred 13. narodeninami).


Staršie dievčatá a chlapci môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí vakcínu uhrádzajú v plnej výške. Zaregistrovať na očkovanie prvou dávkou vakcíny i preočkovanie sa záujemci môžu na priloženom linku: http://bit.ly/3Y1mlPP


„Je to možnosť, ako predísť rakovine. Je to asi jediná rakovina, ktorá má tento infekčný pôvod a dá sa jej zabrániť,“ pripomína lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.


Očkovacia schéma je dvojdávková pre deti do 15 rokov a trojdávková nad 15 rokov.

HPV (ľudský papilomavírus) je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Na Slovensku zbytočne zomiera na rakovinu krčka maternice viac ako 200 žien ročne. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory – rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Dostupná je účinná prevencia vo forme  očkovania a preventívnych prehliadok.

ZDROJ: Bratislavský samosprávny kraj

Inzercia