LOADING

Type to search

Investície Projekty Region Samospráva Život

Dnes zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Bratislavského kraja – predstavený bol projektový zámer obchvat Malokarpatského regiónu

redaktor tvpk 15 decembra 2022

Vo štvrtok 15. decembra sa na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) konalo ďalšie zasadnutie Rady partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Bratislavského kraja. Členovia Rady partnerstva – zástupcovia miestnych samospráv, socioekonomických partnerov a štátu sa stretli po viac ako roku od posledného zasadnutia.

„Tento čas sme venovali najmä argumentácii a diskusiám k finalizácii Partnerskej dohody SR a Programu Slovensko. Museli sme národnú úroveň aj Brusel presvedčiť o tom, že Bratislavský kraj potrebuje peniaze na rozvoj, hoci na papieri je bohatý. Toto úsilie nám prinieslo výsledky v podobe dostupných prostriedkov na rozvoj kraja – hovoríme približne o pol miliarde eur, ktoré sa v nasledujúcich rokoch investujú do oblastí udržateľnej dopravy, vzdelávania a inovácií, životného prostredia, ale tiež podpory zdravotníctva a sociálnej starostlivosti v našom regióne,“ vysvetlil župan Juraj Droba. 

V tomto období sa zároveň pripravil nový zákon o príspevkoch z fondov Európskej únie, ako aj ďalšie metodické dokumenty nastavujúce podmienky nového programového obdobia 2021-2027. Finálna verzia Programu Slovensko bola schválená koncom novembra.

„Dnešné zasadnutie znamená reštart Rady partnerstva. Jej pozícia a význam sú ukotvené v novej legislatíve, ale aj kľúčových programových dokumentoch – Partnerskej dohode a Programe Slovensko,“ doplnil župan Juraj Droba. 

V poradí už šieste zasadnutie Rady partnerstva malo na programe viacero dôležitých bodov. Partneri boli informovaní o Partnerskej dohode a Programe Slovensko, ktoré tvoria základný rámec – strategický investičný plán pre nové programové obdobie. Tieto dokumenty stanovujú priority na národnej úrovni a rozdeľujú takmer 13 miliárd eur do 5 cieľov politiky súdržnosti.

Integrovaná územná stratégia a územný prístup

Bratislavský kraj ako viac rozvinutý región má zo strany Európskej komisie nastavené prísne pravidlá, na ktoré oblasti môže tieto prostriedky použiť – tzv. tematická koncentrácia. O to dôležitejšie je správne nastaviť priority na úrovni regiónu.


„Toto bola kľúčová úloha, na ktorej sme pracovali v posledných mesiacoch. Výsledkom je Integrovaná územná stratégia, ktorá bola Radou partnerstva schválená. Ide o komplexnú strednodobú stratégiu územia pre programové obdobie 2021-2027, ktorej cieľom je integrovaný územný rozvoj pomocou využitia externých finančných zdrojov. Jednoducho povedané, sú to priority regiónu pre financovanie z eurofondov aj iných externých zdrojov na nasledujúce roky,“ vysvetlil Peter Furik, riaditeľ odboru implementácie operačných programov.


Stratégia vo veľkej miere nadväzuje na Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja kraja, ktorý Bratislavský kraj v gescii Inštitútu regionálnej politiky spracoval v priebehu minulého roka pri zapojení viac ako 400 relevantných partnerov.


V rámci Programu Slovensko a jeho implementácie bola vyčlenená významná časť alokácie programu pre nástroj Integrovaných územných investícií (IÚI). Tento mechanizmus poskytuje regiónom a samosprávam významné rozhodovacie právomoci v oblasti financovania regionálneho rozvoja z prostriedkov Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Nevyhnutným predpokladom využitia tohto mechanizmu je práve príprava a schválenie Integrovanej územnej stratégie.


„Schválenie tejto stratégie nám otvára možnosti financovať regionálny rozvoj na základe územnej dohody a schválenia priorít na úrovni Rady partnerstva. Schválenie projektových zámerov v plnej miere nahrádza dopytový systém výziev, ako ho poznáme z posledných rokov. Je to obrovský krok vpred a výrazné posilnenie rozhodovacích kompetencií regiónov a samospráv,“ hovorí riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Barbora Lukáčová.



Projektový zámer – Obchvat Malokarpatského regiónu

Jedným z bodov programu zasadnutia bolo aj predstavenie projektového zámeru Obchvat Malokarpatského regiónu. Schválenie projektového zámeru v Rade partnerstva otvára možnosť získať prostriedky na predprojektovú prípravu v rámci aktuálnej výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu. Cieľom je podporiť a urýchliť prípravu veľkých strategických projektov, ktoré budú financované z programu Slovensko.

„Obchvat Malokarpatského regiónu je strategickým projektom župy, ktorý pomôže vyriešiť kritickú dopravnú situáciu v tejto oblasti. Obrovská intenzita dopravy komplikuje situáciu obyvateľom a znižuje kvalitu života. Na obchvat sa nám po ťažkých diskusiách s Európskou komisiou podarilo vyjednať zdroje v rámci Programu Slovensko. Verím, že podpora z IROPu urýchli prípravu potrebnej dokumentácie a s výstavbou prvých častí obchvatu začneme čo najskôr,“ uviedol župan Juraj Droba.

Viac informácií o dopravnom riešení Malokarpatského regiónu nájdete tu: 

https://bratislavskykraj.sk/mikroregion-malokarpatska-ma-dopravne-riesenie-odbremeni-ho-velky-zupny-obchvat/

Všetky aktuálne informácie týkajúce sa Rady partnerstva nájdete na webe Bratislavského kraja, v sekcii Regionálny rozvoj: 

https://bratislavskykraj.sk/radapartnerstva/

Inzercia