LOADING

Type to search

Investície Samospráva Život Životné prostredie

V Zámockom parku je nevyhnutný výrub stromov

redaktor tvpk 28 augusta 2020

Havarijný stav 39 životu nebezpečných stromov v Zámockom parku si vyžaduje okamžité riešene v podobe vysoko odborných výrubov a následne kvalitnej novej výsadby. Výruby sú plánované v priebehu mesiaca september. Náhradnú výsadbu je mesto povinné realizovať do konca roka 2021.


Mesto Svätý Jur ako príslušný orgán štátnej správy vo veciach ochrany prírody vydal súhlas na výrub 39 ks drevín rastúcich v Zámockom parku. Ide o stromy, ktoré sú podľa odborného posudku z roku 2019 v zlom zdravotnom stave, so zhoršenom stabilitou, zvyškovou alebo nulovou vitalitou, v dôsledku čoho predstavujú vážne ohrozenie návštevníkov Zámockého parku. „Na prvom mieste je bezpečnosť ľudí, ktorí navštevujú park, a ochrana hodnôt, ktoré tu zachovali naši predkovia. Preto je veľmi dôležité zastabilizovať park, ozdraviť ho a zabrániť ďalšiemu znehodnocovaniu stromov a zelene, postarať sa konečne oň tak, ako si zaslúži,“ uviedol k nutnému výrubu primátor mesta Igor Hianik a dodal: „Keďže Zámocký park je národnou kultúrnou pamiatkou a našou najväčšou pýchou v centre mesta, pri realizácii budú použité také postupy, ktoré zabezpečia minimálny zásah do trávnikov a ďalšej zelene v blízkosti výrubu.“


Vzhľadom na početný výskyt vtákov a netopierov je mesto Pezinok povinné vykonať  výrub drevín v čase mimo reprodukčného obdobia vtákov a netopierov a mimo hibernačného  obdobia netopierov – v termíne od 1. do 30. septembra, maximálne do 15. októbra 2020.


Za výrub je mesto povinné vykonať náhradnú výsadbu v počte minimálne 70 ks stromov, prioritne v Zámockom parku a na pozemkoch vo vlastníctve mesta. Stromy vysadené v rámci náhradnej výsadby musia mať obvod kmeňa 14 – 17 cm a musia byť z geograficky pôvodných, tradičných a vhodných druhov. Realizácia náhradnej výsadby je nutná najneskôr do konca roka 2021. Vzhľadom na úbytok dutinových stromov v parku je mesto povinné osadiť cca 30 hniezdnych búdok vtákov a cca 15 búdok pre netopiere. Zároveň v rámci ochrany chránených druhov chrobákov (najmä roháčov a fúzačov) je povinné ponechať zhora orezané kmene siedmich stromov určených na výrub ako torzá, ktoré budú slúžiť na zabezpečenie trvania vývojového cyklu chránených druhov chrobákov.


Počas výrubu bude Zámocký park prístupný verejnosti. Bezpečnostné obmedzenia sa budú týkať vždy len časti, v ktorej bude prebiehať konkrétny výrub. Preto prosíme verejnosť  o rešpektovanie bezpečnostných pravidiel.


Zdroj: www.pezinok.sk

Inzercia