LOADING

Type to search

Polícia Život

Pozor, nedajte sa oklamať! – podvodným inzerátom môže naletieť ktokoľvek!

redaktor tvpk 17 januára 2022

Už dávno neplatí, že jediným spôsobom, akým vás môžu zlodeji obrať o peniaze, je ukradnutá kabelka či peňaženka. Technológie a technika sú predmetom i prostriedkom záujmov, ktoré prekračujú hranice dovoleného a patria do oblasti ich zneužívania.



Podvodníci v súčasnosti využívajú premyslenejšie techniky ako napr. predávajú tovar na fiktívnych mailových stránkach, inzerujú podvodné inzeráty, posielajú podvodné e – maily, v ktorých osobu vydierajú za účelom získania finančnej hotovosti, či vytvárajú fiktívne mailové stránky známych spoločností s cieľom získať prístup k vaším citlivým údajom a peniazom.


Najčastejším typom podvodu je vypýtanie si platby vopred na účet za tovar, ktorý nebude nikdy odoslaný. Podvodník si nemusí vypýtať plnú sumu, ale len časť, prípadne poštovné vopred a zvyšok bude chcieť neskôr pri dobierke. Podvodníkom sa takto podarí od viacerých osôb získať finančnú hotovosť v nemalej sume.


Je veľmi dôležité, aby sme si taktiež uvedomili, že ak podvodník tvrdí, že nám chce poslať peniaze za tovar, ktorý inzerujeme resp. predávame, nepotrebuje na to naše bezpečnostné prvky, ako sú údaje našej platobnej karty, či potvrdzovací kód z SMS správy a elektronického PIN-u (osobného identifikačného čísla). V prípade, že podvodník žiada od poškodeného tieto bezpečnostné prvky, určite nepôjde o poslanie peňazí na platobnú kartu, ale o podvod!




Policajný zbor v súvislosti s podvodmi na inzertných a komunikačných portáloch upozorňuje na viacero prípadov takéhoto podvodného konania, ktoré eviduje Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku za krátke časové obdobie.

Inzercia