LOADING

Type to search

koronavírus Samospráva Seniori Zdravotníctvo

Opatrenia mesta v súvislosti s výskytom koronavírusu v DSS Pezinok

redaktor tvpk 17 apríla 2020

V sobotu 11. apríla bol potvrdený prvý pozitívny prípad na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku (DSS Pezinok), ktorého zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj.

K 16. aprílu bolo z celkového počtu 93 klientov DSS Pezinok 55 pozitívnych, 32 negatívnych a 6 klientov ešte čaká na výsledky. Hospitalizovaných bolo 25 klientov – bohužiaľ z tohto počtu 3 pacienti zomreli tento týždeň a 1 pacient ešte 5. apríla. Z celkového počtu 62 zamestnancov DSS Pezinok bolo pozitívne testovaných 9, podľa posledných informácií sa však ešte čaká na posledné testy.

V tejto súvislosti vyvinulo mesto – členovia vedenia i samotní pracovníci – mnoho úsilia, aby sme mohli čo najskôr obyvateľom predstaviť nové opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu v našom meste.

V nasledujúcom prehľade nájdete 7 kľúčových oblastí.

– Preventívne testovanie mestských zamestnancov prvého kontaktu na koronavírus.

– Sprísnenie, resp. prijatie nových opatrení v mestskom zariadení pre seniorov, resp. pri terénnej opatrovateľskej službe.

– Iniciatíva vedenia mesta pri zriadení mobilnej testovacej jednotky na koronavírus v Pezinku.

– Zriadenie novej psychologickej poradenskej linky pre obyvateľov Pezinka.

– Ponuka konkrétnych foriem pomoci DSS Pezinok cez úrad Bratislavského samosprávneho kraja.

– Príprava verejnej zbierky na potraviny pre ľudí bez domova.

– Kontaktovanie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity so žiadosťou o zaradenie komunity v Pezinku do preventívneho testovania klinických vzoriek rómskych obyvateľov.

Dnes vás budeme podrobnejšie informovať o opatrení č. 1


PREVENTÍVNE TESTOVANIE PRACOVNÍKOV MESTA NA KORONAVÍRUS

Ešte v sobotu 11. apríla, kedy bol potvrdený prvý pozitívny prípad na COVID-19 v DSS Pezinok, objednalo vedenie mesta na vlastné náklady preventívne testovanie 70 zamestnancov na koronavirus, ktorí prichádzajú do denného kontaktu s našimi seniormi, resp. obyvateľmi v meste.

Chceli sme mať istotu, že sú naši zamestnanci v poriadku. Podrobne sme o tom informovali v nasledujúcom článku mesta, kde bola zverejnená aj štruktúra a počty zamestnancov, ktorí boli otestovaní: https://bit.ly/2VD2JlV.

Testy zrealizovala spoločnosť Medirex, a.s. 14. apríla 2020 vo dvore Mestského úradu. Sme veľmi radi, pretože môžeme oznámiť potešujúce správy. Všetky testy týchto zamestnancov na ochorenie COVID-19 boli NEGATÍVNE. Máme teda istotu, že doteraz sa o našich seniorov starali ľudia, ktorí boli – a veríme, že aj budú – zdravotne v poriadku.

Zvyšných 6 opatrení je podrobne popísaných v nasledujúcom článku uverejnenom na stránke mesta. V priebehu zajtrajšieho dňa postupne predstavíme aj všetky zvyšné opatrenia.

Niektoré z nich však budeme – ako už o tom informoval primátor Pezinka Igor Hianik v živom vysielaní na svojom fb profile – opäť aktualizovať o nové dôležité informácie, ktoré sa podarilo vedeniu mesta vybaviť v prospech obyvateľov Pezinka.

Zdroj: fb Mesto Pezinok

Inzercia