LOADING

Type to search

koronavírus Ostatné Samospráva Seniori Zdravotníctvo

Nové preventívne opatrenia Mesta Pezinok v súvislosti s koronavírusom

redaktor tvpk 17 apríla 2020

V sobotu 11. apríla bol potvrdený prvý pozitívny prípad na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku (DSS Pezinok), ktorého zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj.

K 16. aprílu bolo z celkového počtu 93 klientov DSS Pezinok 55 pozitívnych, 32 negatívnych a 6 klientov ešte čaká na výsledky. Hospitalizovaných bolo 25 klientov, z toho, žiaľ, 3 pacienti zomreli tento týždeň a 1 pacient ešte 5. apríla 2020. Z celkového počtu 62 zamestnancov DSS Pezinok bolo pozitívne testovaných 9, podľa posledných informácií sa ešte čaká na posledné testy.

V tejto súvislosti uskutočnilo vedenie mesta na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu v Pezinku viaceré nové preventívne opatrenia:

  1. preventívne otestovanie vlastných zamestnancov prvého kontaktu na koronavírus;
  2. sprísnenie, resp. prijatie nových opatrení v mestskom zariadení pre seniorov, resp. pri terénnej opatrovateľskej službe;
  3. iniciatíva vedenia mesta pri zriadení mobilnej testovacej jednotky na koronavírus v Pezinku;
  4. zriadenie novej psychologickej poradenskej linky pre obyvateľov Pezinka;
  5. ponuka konkrétnych foriem pomoci DSS Pezinok cez úrad Bratislavského samosprávneho kraja;
  6. príprava verejnej zbierky na potraviny pre ľudí bez domova;
  7. kontaktovanie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity so žiadosťou o zaradenie komunity v Pezinku do preventívneho testovania klinických vzoriek rómskych obyvateľov.




Sumár jednotlivých opatrení s ich konkrétnejším popisom prinášame v nasledujúcom prehľade:

  1. Preventívne testovanie pracovníkov prvého kontaktu mesta na koronavírus
    Ešte v sobotu 11. apríla objednalo vedenia mesta Pezinok na vlastné náklady preventívne testovanie 70 zamestnancov prvého kontaktu, ktorí prichádzajú do denného kontaktu s našimi seniormi, resp. s obyvateľmi v meste, na koronavírus (v nasledujúcom článku mesta je štruktúra a počty zamestnancov, ktorí boli otestovaní). Testy zrealizovala spoločnosť Medirex, a.s. 14. apríla 2020 vo dvore Mestského úradu.

    Vedenie mesta má potvrdenú informáciu, že všetky testy týchto zamestnancov na ochorenie COVID-19 boli negatívne.


     
  2. Opatrenia v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS) a v terénnej sociálnej službe mesta Pezinok a aktuálny zdravotný stav klientov
    Pokiaľ ide o zdravotný stav 18 klientov Zariadenia opatrovateľskej služby (ZOS) mesta Pezinok a 40 klientov bývajúcich v svojom domácom prostredí, ktorým mesto Pezinok poskytuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť, k dnešnému dňu (16. aprílu) sa ani u jedného z klientov neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

    Ako už mesto uviedlo v bode 1., na koronavírus boli otestovaní všetci zamestnanci ZOS a terénne opatrovateľky s negatívnym výsledkom.

    Vedenie ZOS zároveň 13. apríla po zasadnutí mimoriadneho Krízového štábu mesta Pezinok s okamžitou platnosťou zaviedlo nové, resp. sprísnilo niektoré z existujúcich preventívnych a dezinfekčných opatrení platných v ZOS, resp. terénnej opatrovateľskej službe od 5. marca (mesto o opatreniach písalo v tomto článku):
    • ZOS už neprijíma žiadne darčeky od rodinných príslušníkov (vitamíny, kvetiny, ovocie, ochranné pomôcky a pod.). V prípade, že rodinní príslušníci chcú svojim blízkym takéto veci zakúpiť, zabezpečí to priamo ZOS za dodržania hygienických a dezinfekčných postupov.
    • Mesto aj vedenie ZOS sa postaralo o kompletnú zásobu ochranných oblekov, okuliarov, rúšok a dezinfekčných prostriedkov – všetko sponzorsky (cez mestské aj súkromné zdroje). Vedenie ZOS zrealizovalo fyzickú inventúru týchto pomôcok a dezinfekčných prostriedkov, počas ktorej zistilo, že v prípade extrémnej situácie obdobnej ako v DSS Pezinok by tieto prostriedky vydržali na cca 1 týždeň.
      (Preto mesto Pezinok vyhlásilo verejné obstarávanie na ochranné a dezinfekčné prostriedky nielen pre ZOS, ale aj pre Nocľaháreň, Mestskú políciu a zamestnancov Mestského úradu, príp. ďalších organizácií v pôsobnosti mesta).
    • Vedenie ZOS realizuje na dennej báze kontrolu dodržiavania hygienicko-epidemiologických opatrení.
    • ZOS v spolupráci s výživovým poradcom vytvorilo krízový jedálny lístok a zabezpečí nákup potravín na 1 týždeň pre prípad, že by došlo k mimoriadnej karanténnej izolácii ZOS.
    • ZOS v spolupráci s referátom sociálnej starostlivosti vytvorilo krízovú skupinu, ktorá je ochotná prísť do práce v čase mimoriadnej situácie v ZOS. Každý zamestnanec ZOS má zároveň pripravený pohotovostný balíček: karimatku/spacák a oblečenie na 1 deň.
    • Pokiaľ ide o starostlivosť o klientov, najmä udržiavanie ich psychickej pohody, ZOS prešla zo skupinových na individuálne terapeutické aktivity klientov. Pracovníci ZOS informujú rodinných príslušníkov na dennej báze o zdravotnom stave klienta a o všetkých ďalších opatreniach, ktoré ZOS realizuje na ochranu klientov. Primátor mesta taktiež daroval televízor na spojazdnenie skype rozhovorov klientov s rodinnými príslušníkmi.
    • Vedenie ZOS a referát sociálnej starostlivosti spracovali krízový plán pre prípad pozitívneho testu niektorého z klientov či pracovníkov ZOS na COVID-19. Tento krízový plán prešiel pripomienkovaním zo strany odborníkov nadácie SOCIA. Vedenie ZOS a mesta v spolupráci s týmito odborníkmi sa momentálne pripravujú na praktickú skúšku – akúsi simuláciu takejto situácie, aby si v praxi preverili všetky krízové postupy. Bližšie informácie o tejto aktivite prinesie mesto onedlho v samostatnom príspevku.
    • Terénna opatrovateľská služba mesta Pezinok funguje podľa prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení (detaily sú v tomto zverejnenom článku: https://bit.ly/2V5Ugsv). Vedenie ZOS a referát sociálnej starostlivosti je s opatrovateľkami v dennom kontakte a poskytuje im pravidelné poradenstvo a podporu.
    • Novým opatrením v terénnej sociálnej službe je zavedenie písomného zaznamenávania zdravotného stavu klienta (zapísanie teploty, príp. ďalších zdravotných informácií) zistených opatrovateľkou počas opatrovateľskej návštevy klienta.
    • Vedenie ZOS je v dennom kontakte s vedením mesta, vedúcimi a pracovníkmi jednotlivých kooperujúcich oddelení a referátov Mestského úradu. Mesto vybavuje všetky požiadavky ZOS a terénnej opatrovateľskej služby prednostne a na operatívnej úrovni.


       
  3. Aktivity mesta pri zriadení mobilnej testovacej jednotky na koronavírus v Pezinku
    Primátor Pezinka Igor Hianik 13. apríla na mimoriadnej tlačovej konferencii k situácii v DSS Pezinok informoval, že sa bude zasadzovať o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území mesta Pezinok. Najviac zamestnancov DSS Pezinok je totiž z nášho mesta. Rýchle a lokálne testovanie ďalších osôb, ktorí boli v priamom kontakte s personálom ZOS, by napomohlo rýchlej identifikácii prípadných nových pozitívnych prípadov a zastaveniu šírenia COVID-19 nielen v našom meste, ale aj v iných mestách, keďže by sa eliminovalo cestovanie týchto osôb za testovaním.
    • Už 14. apríla kontaktoval primátor mesta kanceláriu predsedu vlády SR Igora Matoviča s prosbou, aby sa vláda SR alebo Ústredný krízový štáb začali zaoberať touto aktivitou. Zároveň v tejto veci kontaktoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.
    • Primátor je odvtedy v kontakte s kanceláriou pani prezidentky aj pána premiéra. Požiadavkou mesta sa v súčasnosti zaoberajú aj ďalšie odborné inštitúcie (napr. regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave), keďže zriadenie takejto jednotky je logisticky pomerne zložitá aktivita. O nových informáciách v tejto oblasti bude mesto občanov Pezinka bezodkladne informovať.



       
  4. Zriadenie psychologickej poradenskej linky pre obyvateľov Pezinka
    Pandémia koronavírusu zasiahla do života každého v našom meste. Všetci prežívame veľmi náročné obdobie, ktoré môže spôsobovať rôzne psychické problémy vyplývajúce z obáv, strachu či každodenných povinností. Situácia okolo aktuálneho stavu klientov a personálu v DSS Pezinok mohla obavy mnohých našich obyvateľov ešte viac zintenzívniť.
    • Preto Mesto Pezinok v spolupráci s občianskym združením Prevencia AD  spustilo od utorka 14. apríla špeciálnu telefonickú poradenskú linku zameranú na odbornú psychologickú pomoc a poradenstvo (mesto o aktivite písalo v tomto článku).
    • Túto poradenskú linku môžu využívať nielen obyvatelia, ale mesto ju ponúklo napr. aj svojim pracovníkom prvého kontaktu (sociálni pracovníci, pracovníci ZOS, terénne opatrovateľky atď.). Odborníci – psychológovia sú k dispozícii buď prostredníctvom e-mailu: ozprevenciaad@gmail.com, alebo na diskusnom fóre na stránke OZ Prevencia AD, alebo na tel. čísle 0949 846 742 počas pracovných dní medzi 10.00 – 12.00 h.



       
  5. Komunikácia s Bratislavským samosprávnym krajom a konkrétna ponuka podpory pre DSS Pezinok
    Primátor Pezinka je v pravidelnom kontakte s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja. Mesto prostredníctvom primátora, resp. iných pracovníkov ponúklo kraju nasledujúce možnosti podpory:
    • kontakty na novozriadenú telefonickú linku psychologickej podpory mesta Pezinok pre klientov a zamestnancov DSS Pezinok,
    • pomoc skupiny dobrovoľníkov z Pezinka, ktorí sú pripravení pomôcť personálu DSS pri starostlivosti o klientov DSS,
    • kontakt na pezinskú spoločnosť – výrobcu liečiv a dezinfekcie, ktorá by DSS chcela poskytnúť dezinfekčné prostriedky formou sponzorského daru.Veľa zamestnancov aj klientov pochádza z Pezinka, resp. z okolitých miest a obcí, preto je mesto pripravené pomôcť aj v ďalších oblastiach, ktoré budú v jeho kapacitných, finančných či iných možnostiach.


       
  6. Opatrenia mesta Pezinok pre ľudí bez domova
    V Mestskej nocľahárni, ktorú mesto Pezinok prevádzkuje pre ľudí bez domova, platia od 6. marca na dennej báze prísne hygienické, dezinfekčné a protiepidemiologické pravidlá, ktoré musia dodržiavať zamestnanci aj klienti.

    Ako už mesto uviedlo v bode 1., aj zamestnanci Nocľahárne prešli testami na COVID-19 s negatívnym výsledkom. Ďalšou novou aktivitou mesta v tejto oblasti je príprava verejnej zbierky na potraviny pre ľudí bez domova.

    V nasledujúcom prehľade je sumár hlavných opatrení v mestskej Nocľahárni pre ľudí bez domova:
    • V priestoroch Nocľahárne sa udržiava zvýšená každodenná hygiena priestorov vrátane každodenného prania oblečenia klientov, očista a dezinfekcia sociálnych zariadení, podláh, plôch, kľučiek, vypínačov a ostatných možných kontaminovaných povrchov určeným dezinfekčným prostriedkom. Na dezinfekciu priestoru sa využíva aj germicídny žiarič.
    • Vstup klientov do zariadenia je povolený až po zmeraní teploty a kontrole zdravotného stavu. Zároveň je ich stav monitorovaný aj počas pobytu. Ochrannými pomôckami a dezinfekčnými prostriedkami sú vybavení všetci pracovníci aj klienti Nocľahárne, pričom je tu zavedené povinné nosenie rúšok a výhradne vlastných hygienických pomôcok.
    • Zamestnanci Nocľahárne dodržiavajú prísne hygienické a dezinfekčné postupy pri práci s klientmi či kontrole ich zdravotného stavu. Nocľaháreň má zriadenú pre prípad potreby aj špeciálnu izolačnú miestnosť.
    • Od 16. marca realizujú sociálni pracovníci Nocľahárne spolu s pracovníkmi Armády spásy aj pravidelnú terénnu sociálnu prácu s ľuďmi bez domova. Pri tejto činnosti merajú klientom teplotu, rozdávajú im ochranné rúška a letáky o ochrane pred koronavírusom, zisťujú potreby jednotlivých klientov. Základnú hygienu môžu ľudia bez domova po predchádzajúcom dohovore a kontrole zdravotného stavu vykonať v Nocľahárni.


       
  7. Opatrenia v rómskej komunite
    Od začiatku marca mesto zintenzívnilo spoluprácu s Armádou spásy pri monitorovaní a protiepidemiologických aktivitách v Glejovke, kde žije naša rómska komunita. V súvislosti s aktuálnou situáciou v DSS Pezinok požiadalo mesto 15. apríla Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity o zaradenie komunity v Pezinku do preventívneho testovania klinických vzoriek rómskych obyvateľov.

    V nasledujúcom prehľade je sumár hlavných opatrení v rómskej komunite z časti Glejovka:
    • Pre obyvateľov Glejovky je zabezpečený prístup k pitnej vode cez vrt, ktorý sa nachádza priamo v tejto lokalite. Je monitorovaný a je v ňom pitná voda.
    • Mesto Pezinok v spolupráci s Armádou spásy, ktorá v Glejovke prevádzkuje od roku 2018 Komunitné centrum, distribuovalo do rodín letáky ohľadom zvýšenej hygieny, resp. s postupom pri podozrení na ochorenie COVID-19. Obyvateľom Glejovky boli v spolupráci s Armádou spásy rozdané dezinfekčné prostriedky a potravinové balíčky. Pranie bielizne je zabezpečené v Komunitnom centre.
    • V spolupráci s Armádou spásy sú Rómovia motivovaní k obmedzeniu pohybu (len nákupy, do práce, k lekárovi), zvýšenej hygiene a v spolupráci s organizáciou Zdravé komunity aj monitorovaný ich zdravotný stav.
    • V Komunitnom centre si Rómovia šijú rúška pre vlastné potreby. Rómom bolo zabezpečené aj prebratie dávok v hmotnej núdzi a mesto ako osobitný príjemca zabezpečuje aj odovzdanie rodinných prídavkov.

      Zdroj: www.pezinok.sk

Inzercia