LOADING

Type to search

koronavírus Život

Zostaňte doma – von len v nevyhnutnom prípade

redaktor tvpk 03 apríla 2020

Blíži sa víkend a pekné počasie láka von. V súvislosti s pandémiou koronavírusu upozorňujeme na odporúčania a nariadenia Ústredného krízového štábu SR a vlády SR. Zostaňte doma a na  verejnom priestranstve sa pohybujte len v nevyhnutnom prípade.

 

Disciplína pri boji z koronavírusom je veľmi dôležitá. Spolu to zvládneme.

 

ODPORÚČANIA A NARIADENIA PRE OBČANOV

z oficiálnej stránky https://www.korona.gov.sk .

 

  • Povinnosť nosiť rúško všade mimo svojho bydliska.
    Viac tu: Verejná vyhláška – povinnosť nosiť rúška
  • Dodržiavať dvojmetrový rozstup v rade (vonku aj vnútri).
  • Ústredný krízový štáb SR a Úrad verejného zdravotníctva SR odporúčajú občanom SR obmedziť mobilitu mimo bydliska na nevyhnutnú mieru – dochádzanie do práce, zabezpečenie základných životných potrieb (zabezpečenie potravín, hygieny, liečiv, domácej sociálnej starostlivosti, zaopatrenia chorých a zomierajúcich), nevyhnutná návšteva zdravotníckeho zariadenia.
  • Vláda vyzýva rodičov, aby v súvislosti s prerušením vyučovania nedávali deti do opatery starým rodičom z dôvodu možného šírenia nákazy. Priebeh ochorenia u nich môže byť komplikovanejší.
  • Pre seniorov nad 65 rokov sú určené špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 h do 12.00 h.
  • Vláda SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzvali seniorov, aby pre riziko ochorenia COVID-19 vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí.
  • Vláda vyzýva seniorov, aby MHD a verejnú dopravu využívali iba v nevyhnutných prípadoch.
  • Vláda zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti, keďže môžu byť nebezpečné (chorý človek, ktorý používa respirátor s výdychovým ventilom, vydychuje infikovaný vzduch). Respirátory budú k dispozícii iba pre zdravotníckych pracovníkov.

Inzercia