LOADING

Type to search

Polícia Seniori Život

Seniori pozor na podvodníkov!

redaktor tvpk 20 novembra 2020

Seniori, nestaňte sa obeťami podvodníkov, ktorí vám môžu zavolať ako vaši príbuzní, lekári a budú žiadať od vás peniaze!


Podvodníci si vymýšľajú stále nové zámienky na to, aby oklamali seniora a zmocnili sa jeho finančných úspor. Neštítia sa zneužiť aj momentálnu situáciu ohľadom pandémie, aby sa obohatili na svoj úkor. V Banskobystrickom kraji bol zaznamenaný prípad, kedy sa páchateľ vydával 77-ročnej dôchodkyni v telefóne za zamestnanca Krízového centra Covid. Telefonicky od nej žiadal 8-tisíc eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá leží na pľúcnej ventilácii pre ochorenie Covid 19 v nemocnici v Bratislave. Po tom ako seniorka uviedla, že doma nemá toľko peňazí, páchateľ jej zabezpečil odvoz taxíkom do najbližšej pobočky banky. Aby sa ubezpečil, že seniorka robí tak ako sa v telefóne dohodli, jej cestou ešte niekoľkokrát volal. Našťastie sa páchateľovi nepodarilo podvodný čin dokonať, potom ako seniorke zatelefonovala dcéra a ubezpečila matku, že je to lož, nech to ide ihneď oznámiť na políciu.
Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný v štádiu pokusu. O takéto konanie sa páchateľ pokúsil v čase núdzového stavu, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.


Seniori buďte veľmi obozretní vždy, keď vám niekto zavolá a žiada od vás peniaze. Obratom si overte situáciu telefonátom svojím rodinným príslušníkom! Nikdy nedávate do rúk peniaze osobe, ktorú nepoznáte.


Inzercia