LOADING

Type to search

Ostatné

Mesto Pezinok tento rok vysadí stromy v hodnote 20 000 €

redaktor tvpk 24 septembra 2019

Inventarizácia zelene postupne odkrýva žalostný stav mestskej zelene, ktorý treba urýchlene riešiť. V prvej fáze sa mesto zameralo na najfrekventovanejšie miesta – cintorín, Zámocký park, Radničné námestie, Štefánikova ul. Na základe výsledkov jednotlivých posúdení sa postupne budú musieť realizovať orezy a nevyhnutné výruby. Cieľom je urobiť pasport zelene na celé mesto, aby bolo možné vyhodnotiť stav, stanoviť plán údržby a zadefinovať postupnú výsadbu. Tento postup je veľmi dôležitý na objektívne a vecné plánovanie rozpočtu v oblasti zelene. Mesto otvára aj možnosť finančne podporiť výsadbu zelene cez transparentný účet mesta.

 

 

Výsledky zrealizovaných posudkov priniesli tieto zistenia: Stromy na Seneckej ul. prešli v posledných dvoch rokoch komplexným ošetrením a zdravotnými orezmi. Poslednou fázou v tomto roku bol výrub 16 ks stromov. Rozsiahlejšie zásahy si vyžaduje zeleň na Radničnom námestí a na ul. M. R. Štefánika, kde je potrebné ošetriť 67 ks a vyrúbať 23 ks stromov. V Zámockom parku ide o veľmi vysoké čísla. Na výrub je určených 99 ks (výrub je rozdelený na 3 etapy počas 3 rokov). Na ošetrenie je určených cez 240 stromov, z toho 104 bolo určených na okamžitý bezpečnostný orez, čo už mesto vykonalo, aby bol park bezpečný a mohol sa otvoriť verejnosti.

 

 

Keďže zeleň je prioritou mesta, samospráva sa pustí do výsadby už túto jeseň, kedy je na to najvhodnejší čas. V prvej etape plánuje mesto vysadiť väčšie stromy na ihriskách, kde ľudia trávia voľný čas a chýba tam tieň. Do výsadby investuje cez 20 000 €. V ďalšom roku, po analýze sieti pod komunikáciami a priestoru, má mesto v pláne doplniť už existujúce aleje v centrálnej mestskej zóne a zároveň chce začať s výsadbou nových alejí.

 

 

 

Ak by ste chceli pomôcť nášmu mestu v obnove mestskej zelene, je niekoľko možností pomoci. Počas výsadby stromov budeme organizovať komunitné aktivity, do ktorých sa môžete zapojiť s drobnými pomocnými prácami. Ďalšou formou je priama finančná podpora výsadby, v rámci ktorej si môžete adoptovať strom a prispieť na jeho ošetrenie, alebo prispieť na výsadbu nového stromu.

 

 

 

Na takéto účely Mesto zriadilo transparentný účet: SK 9109000000005161245466. Budeme radi za každú pomoc pre našu zeleň.

 

Zdroj: www.pezinok.sk

Inzercia