LOADING

Type to search

Aktuálne Ostatné

POZOR: Pre okres Pezinok je vydaná na dnes meteorologická výstraha 2. stupňa pre vysoké teploty

redaktor tvpk 10 júla 2023

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok 10. júla 2023 pre okres Pezinok od 12.00 do 19.00 hodiny výstrahu 2. stupňa – vysoké teploty.

V okrese Pezinok sa očakáva MIESTAMI dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 36 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.



Úrad regionálneho zdravotníctva SR zverejnil Veľký manuál letných horúčavZdravé leto 2023, z ktorého Vám vyberáme zopár praktických rád ako zvládnuť tieto horúce dni.

Pitný režim:

  • Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody.
  • Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne 2-4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. 



Pozor pri pobyte vonku:

  • Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu.
  • Pozor na zvýšenú fyzickú námahu – robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny (ideálne do 7. hodiny ráno).
  • V horúčavách nepodceňte riziko úpalu a úžehu. Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, zvracaním. 

Celý článok nájdete tu: http://bit.ly/44fvPKb

Inzercia