LOADING

Type to search

Aktuálne Ekológia Odpadové hospodarstvo Život

Bezplatný zber veľkorozmerného elektroodpadu – najbližší vývoz bude v sobotu 6. mája

redaktor tvpk 01 mája 2023

Máte doma staré a nepotrebné elektrospotrebiče? Mesto Pezinok v spolupráci so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu ENVIDOM poskytuje už takmer dva roky obyvateľom bezplatný vývoz veľkorozmerného elektroodpadu.



Najbližší zber priamo z miesta vášho bydliska bude 6. mája a následne 3. júna 2023. Stačí sa minimálne dva dni pred termínom zberu objednať cez www.zberelektroodpadu.sk a odovzdať spotrebič s minimálnou hmotnosťou 25 kg, čo je novou podmienkou zberu.

V sobotu 6. mája 2021 v čase od 8.00 do 12.00 h sa budú v Pezinku bezplatne zbierať veľké a ťažké spotrebiče, najmä zo skupiny tzv. bielej techniky. Tieto spotrebiče majú ľudia často problém zaviezť na zberné miesto. Pezinčania sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr, ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, či vysávačov.


V nových podmienkach sa doplnila minimálna váha spotrebiču 25 kg. Ak obyvatelia nahlásia do zberu aspoň jeden takýto väčší spotrebič, spolu s ním im odvezú aj iné menšie spotrebiče. Pokiaľ máte doma len drobné elektrospotrebiče, tie môžete zrecyklovať do červeno-bielych zberných nádob umiestnených v rôznych častiach mesta. 



Proces zberu elektroodpadu

Spotrebiče je potrebné pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. V deň zberu spotrebiče vyložte do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Prepravcovia vám zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček. Následne spotrebiče naložia a odvezú na ekologickú recykláciu. Túto službu bezplatného zberu elektroodpadu poskytuje Pezinok spolu so zmluvným partnerom ENVIDOM-om, teda Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.


Čo sa nezbiera?

Nezbierajú sa televízory, počítačové monitory, žiarivky či výbojky. Pre ekologickú likvidáciu ich môžete zaniesť bezplatne na zberné miesto nebezpečných odpadov na Viničnianskej ceste č. 25. Tam prijímajú počas celého roka bezplatne všetok elektroodpad. Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov.

Inzercia