LOADING

Type to search

FootGolf Šport

FootGolfisti 1. SFGK Carpathians Slovakia (Pezinok) tretím najlepším klubom na Slovensku v sezóne 2022

redaktor tvpk 26 októbra 2022

FootGolfisti 1. SFGK Carpathians Slovakia (Pezinok) majú za sebou najúspešnejšiu sezónu. V tímovej súťaži si uplynulý víkend 22. – 23. 10. v Šuranoch vybojovali po prvý raz umiestnenie na pódiu na finále klubov majstrovstiev Slovenska vo FootGolfe – Slovenskej FootGolfovej Tour. Bronzom za 3.miesto potvrdili rovnakú pozíciu v Slovenskom FootGolfovom Pohári 2022, spomedzi osem klubov. Po prvý raz tak majú nielen bronz v Tour, ale aj double na rovnakej pozícii v Pohári od svojej existencie. V roku 2019 skončili v Pohári na 2. mieste.

Finále klubov sa hralo dva dni  od soboty dvomi zápasmi formátom podobným, ako sa hrá súťaž tímov na majstrovstvách Európy alebo sveta vo FootGolfe. Proti sebe hrajú jednotlivci z oboch klubov každý so svojou loptou a dvojice kopy s jednou loptou striedavo, hrá sa o to, kto zahrá s nižším počtom kopov danú jamku, pripisuje si bod, na 18 jamkách. Na finále klubov hrali proti sebe dvaja jednotlivci a dve dvojice s náhradníkmi z každého klubu. Nasadenie do vyraďovacích bojov bolo na základe výsledkov vždy štyroch najlepších hráčov klubov v ôsmich kolách Slovenskej FootGolfovej Tour. 1.SFGK Carpathians Slovakia pred finále bol nakoniec ako nasadený piaty tím.

Vo štvrťfinále sa stretol s rivalom zo susedného trnavského okresu, štvrtým nasadeným – FootGolf Trnava, s ktorým v minulom roku prehral v súboji o 3. mieste, ale v tohtoročnom Slovenskom FootGolfovom Pohári ho v septembri predbehol v poslednom štvrtom kole. Takže súboj mal veľmi silný náboj, vzájomné odvety.

Do zápasu za 1. SFGK Carpathians Slovakia boli nasadení ako jednotlivci Branislav Thron a Tomáš Kikuš a dvojice Jakub Gavorník – Marek Tábora, Matúš Dúbravka – Richard Hulák, s náhradníkom Rastislavom Blaško, prezidentom klubu.  Po dráme do posledných jamiek 1. SFGK Carpathians Slovakia oplatil prehru a zvíťazil 3:1.


Výsledky: Thron – Klačo 8:4, Kikuš – Haluzický 4:6, Gavorník/Tábora – Frčo/Zábrodský, Marciš 6:4, Dúbravka/Hulák, Blaško – Hudcovič/Kover, Š. Kincses 7:4.

V semifinále tak 1. SFGK Carpathians Slovakia narazil na druhý trnavský klub. FootGolf Spartak Trnava, prezidenta klubu Michala Diana, zvíťazil v tohtoročnom Slovenskom Pohári a hráč ich klubu Josef Němec zvíťazil v Slovenskej FootGolfovej Tour, takže renkinogov bolo silnejším klubom aj v rámci ostatných hráčov. 1. SFGK Carpathians Slovakia prehral nakoniec 0:4, ale výsledky boli tesné o jeden, či dva kopy a v polovici hry bol ešte stav vyrovnaný.

Výsledky:  Kikuš – Dian 3:4, Thron – Němec 4:6, Dúbravka/Hulák, Blaško – Marušinec, I. Šimončič 5:6, Gavorník/Tábora – Polák/Gažovič 4:6

Do zápasu v nedeľu o 3. miesto mal 1. SFGK Carpathians Slovakia nastúpiť proti klubu Domaniža FootGolf Team zo stredného Považia, ktorý vo štvrťfinále prekvapivo vyradil minuloročného víťaza FootGolf Senec, ale v semifinále nestačil na FootGolf Skalica. Domanižanci však na zápas o 3. miesto nenastúpili, keďže im kolidoval časovo s majstrovským futbalovým zápasom a prehrali tak kontumačne.

 1. SFGK Carpathians Slovakia tak získal 3. miesto a hráči si miesto zápasu zahrali v dvoch flajtoch o majstra klubu, v ktorým sa stal Branislav Thron pred Tomášom Kikušom a o bronz sa podelili Jakub Gavorník a Matúš Dúbravka.

Okrem toho v sobotu boli vyhlásené výsledky majstrovstiev Slovenska, Slovenskej FootGolfovej Tour, ktorá sa hrala tento rok tak, že z ôsmich kôl Tour sa počítalo šesť najlepších výsledkov, z Pohára dva a tri výsledky z medzinárodných turnajov na Slovensku Major FIFG 1000 v Bernolákove, FIFG 250 v Šuranoch a Skalici. Z klubu v kategórii Absolut bol najlepším Branislav Thron, ktorý sa po prvý raz stal majstrom Slovenska medzi seniorni – muži nad 45 rokov. Druhý titul pre klub pridal v junioroch do 16 rokov Matúš Dúbravka, ktorý si zaknihoval double aj ako víťaz Pohára. Marek Tábora si vybojoval vicemajstra v kategórii Amatéri a od budúceho roku sa už povinne presúva do kategórie muži.

Pre pezinský klub 1. SFGK Carpathians Slovakia to bola doteraz najlepšia footgolfová sezóna, v tímoch dve 3. miesta, v jednotlivcoch dvaja majstri Slovenska, vicemajster Slovenska,v Pohári víťaz  a 3. miesto.

Prezident klubu 1. SFGK Carpathians Slovakia Rastislav Blaško zhodnotil tohtoročné učinkovanie nasledovne:

“Po minuloročnom sklamaní, štvrtých miestach v tímoch v Tour a Pohári, sme išli do tejto sezóny ešte s väčšou vervou, lebo sme vedeli, že kvalitatívne na to máme, aby sme boli v tímoch na pódiu. Niektorí noví hráči sa zlepšili, nabrali nové skúsenosti za ten čas. V jednotlivcoch sme podporovali našich prvých majstrov Slovenska – Braňa Throna a Matúša Dúbravku. Škoda, že Marek Tábora sa nezúčastnil dvoch veľkých medzinárodných turnajov, bol by majstrom určite aj on, lebo tie body mu chýbali.

Tento rok sme hrali s finančnou podporou z dotácii z Bratislavského samosprávneho kraja a mesta Pezinok, ako aj SAPPÉ Aloe Vera Drink naším parnerom na oblečenie bola spoločosť JOMA, za čo im ďakujeme. Škoda však, že poslanci mesta Pezinok a vedenie schválili pre tento rok veľmi nízke dotácie na šport. Chceme viac zapojiť deti a mládež, preto by som bol rád, keby mesto s vedením nezabudli na finančnú podporu športových klubov v budúcoročnom rozpočte. Do budúcej sezóny však potrebujeme nájsť nových sponzorov, pretože náklady na súťaže na Slovensku sú značné, patria medzi ne najmä poplatky za účasť na turfy, turnajoch, cestovanie, ubytovanie a tréningy, väčšinu si hráči hradia zo svojho. Zatiaľ sme stále na úrovni amatérskeho klubu, kde športovú činnosť vykonávame bez národku na odmenu, vrátane mňa ako prezidenta klubu. Som rád, že sme pre Pezinok priniesli nový šport FootGolf, zapojili sa aktívne bývalí pezinskí futbalisti a sme aj úspešní v súťažiach.

Budúci rok nás čakajú odložené, štvrté majstrovstvá sveta v Orlande, USA. Ako tím by sme chceli udržať pozície a prípadne sa posunúť vyššie. V budúcnosti by som chcel klub poloprofesionalizovať.  Veď FootGolf je v súčasnosti jeden z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa športov celosvetovo na všetkých kontinentoch, a má našliapnuté byť olympijským športom. Budem rád, ak niekto aj z Pezinka, z nášho klubu bude hrať na olympiáde. Riadenie klubu je nie jednoduchá činnosť, ale výsledky a úspechy sa dostavili. Budúci rok bude 10. výročie založenia občianskeho združenia klubu. Chceme ešte budúci týždeň v sobotu 5.11. hrať finále Karpatskej regionálnej footgolfovej ligy a Carpathians REVIA FootGolf Liga do 18 rokov.”

SLOVENSKÁ FOOTGOLFOVÁ TOUR 2022 – súťaž tímov

1. FootGolf Spartak Trnava

2. FootGolf Skalica

3. 1. SFGK CARPATHIANS SLOVAKIA (PEZINOK)

4. Domaniža FootGolf Team

5. FootGolf Trnava

6. FootGolf Senec

7. Kráľovský Footgolfový klub Bratislava

8. Senecký Footgolfový Team

Jednotlivci – hráči 1. SFGK Carpathians Slovakia

ABSOLUT:

4. Branislav Thron

16. Tomáš Kikuš

32. Jakub Gavorník

35. Pavel Podobník

43. Marek Tábora

46. Matúš Dúbravka

63. Rastislav Blaško

94. Pavol Gášpár

95. Richard Hulák

Muži:

13. Tomáš Kikuš

30. Pavol Podobník

55. Marek Tábora

SENIORI – muži 45+

1. Branislav Thron

9. Rastislav Blaško

Juniori:

1. Matúš Dúbravka

Amatéri:

2. Marek Tábora

8. Jakub Gavorník

19. Pavol Gášpár

27. Richard Hulák

Inzercia