LOADING

Type to search

Aktuálne koronavírus

Prehľad nových opatrení platných od pondelka 19. apríla

redaktor tvpk 19 apríla 2021

Na Slovensku sa zlepšila epidemická situácia a vláda SR od pondelka 19. apríla uvoľnila opatrenia.

HLAVNÉ ZMENY:

✅ Umožní sa návšteva maloobchodných predajní a prevádzok. Vyžadovať sa bude negatívny test.

✅Otvoria sa napríklad aj zariadenia starostlivosti o ľudské telo ako kaderníctva, v obmedzenom režime hotely a ubytovacie zariadenia či vleky.

✅ Do prírody sa bude môcť cestovať aj medzi okresmi, v čiernych okresoch bude potrebný negatívny test. (V čiernej farbe však nebude od pondelka už ani jeden okres.

✅ Umožní sa individuálna rekreácia a rekreácia členov spoločnej domácnosti s negatívnym testom.

✅ Otvárajú sa múzeá, galérie, knižnice, zoologické a botanické záhrady. Návšteva bude podmienená negatívnym testom.

✅ Otvoria sa kurzy autoškôl, plavárne a športoviská. Potrebný bude negatívny test.

✅ Umožnia sa návštevy bohoslužieb.

✅ Ruší sa povinný home office. Prácu touto formou budú môcť zamestnanci naďalej vykonávať len podľa usmernení svojho zamestnávateľa. V čiernych (4. stupeň varovania) a bordových okresoch (3. stupeň varovania) platí test 7 dní, v červených (2. stupeň varovania) 14 dní a v ružových (1. stupeň varovania) 21 dní.

Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac 7-dňový test bez ohľadu na zaradenie okresu. Vyžaduje sa aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.

✅ Od pondelka sa upravia aj pravidlá nosenia rúšok a respirátorov. Vonku nebudete musieť mať rúško, ak ste od ostatných osôb, s ktorými nežijete v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov. Povolené bude rúško miesto respirátora pre žiakov a učiteľov.

✅ Zmení sa aj režim na hraniciach. Zaočkovaní po návrate na Slovensko budú môcť podstúpiť PCR test kedykoľvek, nebudú musieť čakať 8 dní od návratu zo zahraničia.


ODKAZ NA UZNESENIE LÁDY https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/25905/1

Inzercia