LOADING

Type to search

Ostatné

Cyklovlak Záhoráčik je obľúbený aj druhú sezónu

redaktor tvpk 13 augusta 2018
Od spustenia turistického vlaku Záhoračik sa Záhorím previezlo viac ako 10 000 ľudí. Obľúbený je tak u peších ako aj u cyklo turistov a to vďaka špeciálnemu cyklovozňu. Za krásami záhorskej oblasti sa môžete vybrať až do 14. októbra 2018.
„Záhoráčik už druhú sezónu premáva na trati Záhorská Ves- Zohor-Plavecké Podhradie počas víkendov a sviatkov 3 krát denne. Jeho cieľom je zatraktívnenie a priblíženie Záhoria domácim aj zahraničným turistom. Cesta vlakom je príťažlivá pre rodiny s deťmi, milovníkov železnice, partie peších turistov, ktorí preferujú verejnú dopravu a pre cykloturistov,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.  
Práve pre turistov sa Záhoráčik stal vyhľadávaným dopravným spojením na potulkách Záhorím, či pri spoznávaní severozápadných svahov Malých Karpát a dolnozáhorských lesov prostredníctvom cyklistickej a turistickej trasy z Kuchyne na Zochovu chatu, kde ide o
zokruhovanie obcí Záhoria s obcami v okrese Malacky a Pezinok. Zaujímavá je aj medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 13 tak pre rakúskych cykloturistov ako aj diaľkových či už z Českej republiky, Maďarska, Nemecka. V minulom roku bolo celkovo vypravených 242 vlakov. Tie prepravili viac ako 9 000 osôb a 1094 bicyklov,  čo je 155 osôb a 21 bicyklov na deň. Dokonca bola 7 x prekročená kapacita miest na sedenie a kapacita cyklovozňa bola naplnená 13 x. V aktuálnej sezóne, ktorá trvá od 28. apríla do 14. októbra 2018, odviezol Záhoráčik podľa štatistík ZSSK už v apríli 687 cestujúcich a 61 bicyklov, v máji 1677 cestujúcich a 178 bicyklov a v júni 1509 cestujúcich a 145 bicyklov.
Projekt turistického vlaku realizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko, Železnicami SR a Bratislavskou integrovanou dopravou. V projekte plánuje bratislavská župa  pokračovať aj v roku 2019.
Cestujúci môžu cestovať Záhoráčikom na všetky cestovné lístky platné v IDS BK a Bratislava Card City & Region (bezplatná doprava pre turistov)  s výnimkou lístku pre bicykel, pri ktorom platí cenník ZSSK. S integrovaným cestovným lístkom môžu cestujúci ľubovoľne prestupovať podľa časovej a územnej platnosti lístka u všetkých zapojených dopravcov na regionálne vlaky, prímestské autobusy Slovak Lines či MHD v Bratislave.
Starší článok

Inzercia