LOADING

Type to search

Kultúra Literatúra

V znamení hviezdy – nová publikácia aj o dejinách nášho mesta

redaktor tvpk 01 marca 2022

Monografia V znamení hviezdy – Grófi zo Svätého Jura a Pezinka autorskej dvojice Daniel Gahér a Helena Gahérová je novým vydavateľským počinom Mestského múzea v Pezinku.

Grófi zo Svätého Jura a Pezinka viac ako tristo rokov zastávali v Uhorsku významné dvorské a krajinské úrady. Z najvýznamnejších dvorských postov neobsadili iba úrad palatína. Boli krajinskými sudcami, kráľovskými taverníkmi, pohárnikmi, stolníkmi, strážcami kráľovskej koruny, sedmohradskými vojvodami, dalmátsko‑chorvátskymi bánmi a županmi viacerých stolíc. Politicky aktívni boli aj za hranicami Uhorského kráľovstva. Majetky získavali vernou službou panovníkovi a zásluhami v bojoch proti Mongolom, Osmanom, husitom a ostatným protivníkom Uhorska. Významné postavenie dosiahli aj na poli diplomacie. Dvanásť generácií príslušníkov tohto slávneho rodu sa staralo o prosperitu svojich majetkov, najmä o intenzívne rozvíjanie pestovania viniča. Členovia rodu výrazne inklinovali k donátorskej činnosti a svoju pozornosť neupriamovali len na rozširovanie domínia, zväčšovanie bohatstva a upevňovanie moci. S ich menom dokážeme spojiť výstavbu viacerých hradov, hrádkov a kostolov a zároveň aj ich následné prestavby. Bohato zdobené a dodnes zachované interiéry chrámov či nákladné náhrobné platne poukazujú na neobyčajné bohatstvo a možnosti grófov. To ich spolu s vysokým spoločenským postavením, ktoré dosiahli, zaraďuje k elitám stredovekého Uhorského kráľovstva.



Spracovať 350-ročnú históriu šľachtického rodu, ktorý po celý čas svojej existencie zohrával kľúčovú úlohu v uhorských dejinách, nie je v našej historiografii bežný počin. Kniha nemapuje len minulosť rodu, čitateľovi poskytuje širšie dobové reálie, vďaka ktorým sa aj človek neznalý stredovekých dejín, dokáže v téme zorientovať. Neupriamuje pozornosť len na históriu rodu, tá zaberá len polovicu knihy. Ďalšie kapitoly sú venované rodovým sídlam, mestečkám Svätý Jur a Pezinok, vzťahom s vybranými šľachtickými rodmi, či s najvýznamnejším susedom – s mestom Bratislava. Nechýba vinohradníctvo na grófskych majetkoch ani dôkladný pohľad na vývoj ich erbu. Záverečná časť je venovaná hmotným pozostatkom, ktoré dodnes pripomínajú rod, jeho príslušníkov a ich rozmanitú činnosť.

Kniha V znamení hviezdy nie je striktne historickou prácou, má výrazný interdisciplinárny presah a podáva mimoriadne plastický obraz doby, vďaka čomu má potenciál osloviť široké spektrum čitateľov. Jej vydanie bolo možné realizovať vďaka pomoci a spolupráci s viacerými inštitúciami a jednotlivcami a vďaka finančnej podpore zo strany Mesta Pezinok, Fondu na podporu umenia, Bratislavského samosprávneho kraja, Mesta Svätý Jur a obce Ivanka pri Dunaji.

Inzercia