LOADING

Type to search

Vianoce Život

V sobotu 17. decembra sa bude konať Vianočný trh v Schaubmarovom mlyne

redaktor tvpk 15 decembra 2022

Či už to budú posledné darčeky, dobré remeselné potraviny na štedrovečerný stôl alebo len príjemný vianočný program plný vôní a príbehov, každý si príde na svoje na Vianočnom trhu v Schaubmarovom mlyne, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra 2022 od 11.00 do 18.00 hod.

Návštevníčky a návštevníci sa na tohtoročnom Vianočnom trhu v Schaubmarovom mlyne môžu tešiť na novinku – okrem férových potravín tu nájdu aj predajcov lokálneho dizajnu a umenia, keramiky, udržateľnej módy, kozmetiky, prírodných a textilných dekorácií a iných produktov spod Karpát. V rámci celodenného programu si budú môcť vyrobiť prírodný veniec alebo vianočnú ozdobu, upiecť si originálnu ťahanú štrúdľu alebo sa porozprávať o sile vzájomnosti. Pripravené je aj divadlo pre deti, workshopy pre detských aj dospelých návštevníkov a vystúpenie súboru Vieska, ktorý zaspieva tradičné ľudové koledy a vinše pri žiari ohňov.

V galerijnej kaviarni bude zriadený free shop s noseným kvalitným oblečením, obuvou, kozmetikou a inými vecami, ktoré budú dostupné zdarma alebo za dobrovoľný príspevok. Výťažok z free shopu, ako aj z dobrovoľného vstupného na trh poputuje na podporu ľudí bez domova v Nocľahárni v Pezinku a detí v detských domovoch na Ukrajine.

PROGRAM

Na vybrané programy je potrebné zakúpiť si lístok: Divadlo Stratený anjel, Spoločenstvo mlyna,Drevenô koliesko: vianočné ozdoby aPečieme spolu: ťahaná štrúdľa. Program spolu s informáciami je dostupný aj na webe a Facebooku Schaubmarovho mlyna.

11.00 – 18.00 | Trh

Predajremeselných potravín a lokálnych produktov (káva, punč, koláčiky, med a medové výrobky, víno, klobásky, džemy, bylinky a čaje, zaváraniny, hríby…), kníh, dizajnérskych a remeselných výrobkov (keramika, odev, kozmetika, vence, lokálne farbená prírodná priadza, dekorácie).

11.00 – 11.45 | Féder Teáter: Stratený anjeldivadlo pre deti 

Malá, ale odvážna Dominika odchádza na dobrodružnú výpravu. Musí nájsť anjela, ktorý by konečne rozveselil jej mamu. Kde ale taký anjel býva? Podarí sa jej ho nakoniec vypátrať? Príďte sa pozrieť na veľký príbeh z malej detskej izby… Inscenácia je určená všetkým od 3 rokov, a to nielen počas Vianoc. Vstupné: 3 € / osoba. Kapacita je obmedzená. 

12.00 – 13.00 | Viazanie vencov – workshop pre dospelých

Vyrobte si vlastný vianočný veniec z prírodnín a čečiny s modranským ateliérom Papradie.

Vstupné: 30 € / osoba. Prihlasovanie na: papradie.sk@gmail.com. Kapacita je obmedzená.

13.00 – 14.30 | Spoločenstvo mlyna – workshop pre deti

Funkčný mlyn je od svojej podstaty komunitným miestom. Dnes si kúpime múku aj pečivo bez námahy v obchode, ale ako to bolo v minulosti? Zistíme spolu, akú komunitu vytváral mlyn a ako fungovala. Vstupné: 3 € / osoba. Kapacita je obmedzená. 

14.00 a 16.00 | Komentované prehliadky mlyna

Počas návštevy mlyna sa dozviete viac o jeho histórii, fungovaní mlynskej technológie a spôsobe života jeho niekdajších majiteľov.

14.45 – 15.45 | Vianočné koledy a vinše s Vieskou

Ľudová hudba Vieska z Vištuku zahrá a zaspieva ľudové koledy a duchovné piesne. Na dvor Schaubmarovho mlyna prinesú husle, violu, akordeón a kontrabas. 

15.30 – 17.30 | Pečieme spolu: Ťahaná štrúdľa – workshop pre dospelých

Pani Beata Horváthová z Viničného sa s nami podelí o svoj recept na ťahanú štrúdľu a pomôže nám upiecť voňavé a krehké domáce štrúdle. Vstupné: 3 € / osoba. Kapacita je obmedzená.

15.30 – 16.30 | Drevenô koliesko: vianočné ozdoby – rodinný program

Vytvorte si spolu celá rodina originálne drevené vianočné ozdoby a pomôžte tak zároveň neziskovému sociálnemu podniku, ktorý podporuje jednorodičovské rodiny.

16.30 – 17.00 | Príbeh pre deti z knihy Zuzany Líškovej Zimná zmrzlináreň

Keď si pani Mráziková splní svoj dávny sen a otvorí Zimnú zmrzlináreň, mnohí si ťukajú na čelo. Zmrzlina v zime? To je predsa nezmysel! Po čase sa ukáže, že to vôbec nie je taký bláznivý nápad. Príď si po poriadnu porciu priateľstva a porozumenia! A zmrzliny. Hlavne zmrzliny. Číta Katarína Aulitisová.


Zoznam predajcov na trhu

DVOR – remeselné potraviny a lokálne produkty

1. Stupavská kapusta s viac než storočnou rodinnou tradíciou – Miroslav Kalivoda

2. Bylinky od Morušky – Jana Chrapková – sušené hríby, bylinky, čaje, sirupy a medicína

3. Tajina – pezinská kaviareň – káva do ruky aj zrnká na domov, punč a koláčiky

4. Včelie produkty, med – Miroslav Chrappa, rodinné včelárstvo z Modry

5. Tradičné remeselné mäsové výrobky: klobásky, divinové klobásky, slanina, oškvarky, domáca masť, rôzne konzervy a paštéty – Miroslav Chrappa z Modry

7. Pekáreň Kváskové – rodinná pekáreň z Mostu pri Bratislave

8. Dana Mrázová Husárová – domáce sterilizované produkty z ovocia a zo zeleniny pestovanej bez chémie

9. Vegget – organicky a remeselne pestovaná chutná zelenina, bylinky a kvety z Vajnor

10. Pani Javorová – Slivkový sad – domáce sušené slivky a iné ovocie, džemy

11. Pod hruškou – obľúbený rodinný podnik susedov z Cajly – kapustnica a vegetariánske jedlo priamo na trhu



STODOLA – predaj dizajnérskych, remeselných a kozmetických výrobkov

1. Kornélia LO – prírodne farbený textil a móda

2. SAVON kozmetika, Mikletičová – prírodná kozmetika z Pezinka

3. Nikola Čemanová – keramika

4. Artforum Pezinok – knihy

5. Papradie – prírodné vence, izbové rastliny, prírodná kozmetika, vydymovadlá, doplnky do interiéru a vianočné ozdoby

6. Pezinská dielnička – dekoratívne a drobné úžitkové predmety, upcyklovaný textil, chránená dielňa

7. Kubikula – československá značka dizajnových doplnkov pre deti z ekologickej kože

8. PopletenaYarn – ručne farbená prírodná priadza z Pezinka

9. Mesačnica – obradné a darčekové predmety – vydymovadlá, vydymovacie paličky, vílovské škatuľky na poklady, bylinkové čaje

          

Inzercia