LOADING

Type to search

Aktuálne Investície Samospráva Život

Projekt Cyklochodník Pezinok – Limbach je vo svojej finálnej fáze

redaktor tvpk 01 augusta 2022

Cyklochodník Pezinok – Limbach je už takmer hotový. Čaká ho ešte oficiálne otvorenie, ktoré sa uskutoční po finalizovaní všetkých prác. Jeho celková dĺžka je 4 275 metrov, pričom vedie od železničnej stanice Pezinok cez ulice Holubyho, Kupeckého, Hasičskú, Fajgalskú až po hranicu katastra pri obci Limbach s prepojením na Okružnú ulicu cez Fajgalskú cestu.

Vo viacerých úsekoch je cyklochodník značený výraznou červenou farbou, ktorú určila ako novú farbu cyklotrás vyhláška č. 30/2020 Zb. o dopravnom značení. V prospech červenej farby oproti v minulosti používanej zelenej hovoria okrem vyhlášky aj jej vlastnosti. Červenú farbu vidieť z diaľky a navyše vysiela mozgu signál, že má zvýšiť pozornosť. Dôležitým bodom je tiež jej trvácnosť, lebo červený asfalt vydrží dlhšie. Ak sa aj rokmi používania bude pôvodná farebnosť znižovať, na celom úseku to pôjde rovnomerne. Vo väčšine európskych miest patrí červené značenie cyklotrás už k štandardom. V Pezinku máme aktuálne na cyklotrase použitú dočasnú červenú farbu, ktorú nahradí špeciálna trvácnejšia farba zo Slovinska.

V troch úsekoch (Hasičská, Kupeckého ulica a Fajgalská cesta) tvorí cyklotrasu samostatná cestička. Od Holubyho ulice po železničnú stanicu v Pezinku je cyklochodník súčasťou vozovky, pričom vodičov na zvýšený pohyb cyklistov upozorňuje vodorovná dopravná značka na ceste vyznačujúca smer jazdy cyklistov.

Súčasťou stavby cyklochodníka sú aj cyklo-odpočívadlá vybavené doplnkovou cyklistickou infraštruktúrou – lavičkami, smetnými košmi, stojanmi na bicykle, servisnými stojanmi na bicykle s pumpou a cyklistickými zábranami.  

Inzercia