LOADING

Type to search

Aktuálne Cestovanie Doprava Region Život

POZOR: Od 11. decembra začnú platiť nové cestovné poriadky a na linkách ARRIVA v Bratislavskom kraji pribudnú spoje

redaktor tvpk 06 decembra 2022

Od 11. decembra začnú na celom Slovensku platiť nové cestovné poriadky verejnej osobnej dopravy. Ide o každoročné zmeny, ktoré nadväzujú na zmeny v grafikone železničnej dopravy. Hlavným cieľom zmien cestovných poriadkov prímestskej a mestskej autobusovej dopravy je udržať nadväznosť autobusových spojov, skrátiť čas cestovania a reagovať na požiadavky cestujúcich a objednávateľov. V Bratislavskom kraji nájdu cestujúci informácie o príchodoch a odchodoch svojich autobusov aj na stránke spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions.

Zmeny v cestovných poriadkoch ARRIVA Mobility Solutions, ktorá je súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK),  sa týkajú predovšetkým úpravy prípojov k vlakom, ale  zahŕňajú aj posilnenie niektorých liniek v reakcii na potreby cestujúcich a aktuálne podmienky dopravy. Vo všetkých štyroch regiónoch – Malacky, Pezinok, Senec a Šamorín – budú zavedené nové školské spoje, v regióne Šamorín aj úplne nová školská linka 648 Senec – Zlaté Klasy. Nová linka 622 začne premávať aj na trase Bratislava – Bernolákovo. Súčasťou zmien je aj úprava obsluhy liniek prímestskej autobusovej dopravy na Vianoce (24. 12.) a Silvestra (31. 12.) vo večerných hodinách (viac info TU).

Nový cestovný poriadok prinesie aj zmeny na cezhraničnej linke 901 Bratislava – Hainburg/Donau. Pôjde o úpravu jazdných dôb a rozšírenie prvého páru ranných spojov aj na sobotu – tieto zmeny však začnú platiť až o týždeň neskôr, teda od 18. 12. 2022.

„Nový vlakový grafikon prijala cestujúca verejnosť s určitými obavami. V spolupráci s našimi objednávateľmi a organizátorom IDS BK sme však urobili maximum pre to, aby sme zabezpečili plynulú nadväznosť spojov a zohľadnili aj ďalšie požiadavky cestujúcich. Vďaka tomu, že autobusy ARRIVA sú vybavené GPS systémom, mohli sme pri príprave zmien využiť reálne údaje z každodennej prevádzky a optimalizovať jazdné časy jednotlivých spojov,“ povedal Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku.

„Nakoľko vlaky predstavujú nosnú časť integrovaného dopravného systému, cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy ovplyvnil najmä nový grafikon vlakovej dopravy. Z dôvodu zachovania nadväzností na vlaky prišlo ku zmenám na takmer všetkých regionálnych autobusových linkách. Urobili sme tak maximum, aby aj od zmien cestovných poriadkov mali cestujúci vyhovujúce spojenia a aby ich výsledná ponuka v rámci IDS BK naďalej motivovala cestovať verejnou dopravou,“ uviedol Matúš Kužel, generálny riaditeľ Bratislavskej integrovanej dopravy (BID).  

Inzercia