LOADING

Type to search

Samospráva Život

Pezinok je dobrý obstarávateľ

redaktor tvpk 06 októbra 2022

Mesto Pezinok získalo v nezávislom hodnotení kvality verejného obstarávania Zindex za posledné dva roky známku 79 percent, čím sa v kategórii menších miest umiestnilo na treťom mieste. Od víťaznej priečky samosprávu delilo len jedno percento. Oproti umiestneniu v roku 2020 sme postúpilo o 4 priečky. Skvelé siedme miesto sme získali v celkovom hodnotení.

V dvoch hodnotených oblastiach – súťažné konanie a pochybenie podľa Úradu verejného obstarávania sme dokonca získali maximum, 100 %. Súťažné konanie znamená, že Pezinok nezadal ani jednu podlimitnú či nadlimitnú zákazku v takzvanom priamom rokovacom konaní, teda bez predchádzajúcej súťaže. Dobré výsledky (86 %) máme v kategórii koncentrácia dodávateľov, v nástrojoch podporujúcich súťaž (72%) a v podiely verejných zákaziek na celkových nákupoch (70%). Akademický výskum Zindex na Fakulte sociálnych vied Karlovej Univerzity v Prahe jasne vyjadril, že mestu sa darí absolútne napĺňať jeden zo svojich cieľov, a to byť transparentnou samosprávou.

Naopak nižšími percentami bol ohodnotený ukazovateľ  konzistentnosť konania (61 %) a počet ponúk (64%).  „Veľmi pozitívne hodnotím fakt, že Pezinok je podľa nezávislých odborníkov otvorenou a transparentnou samosprávou. Je to cieľ, ktorý sa snažíme napĺňať na maximum. O čom svedčí aj náš posun za posledné dva roky. V tých oblastiach, kde sme 100 % nedosiahli, by sme sa chceli samozrejme zlepšiť,“ povedal primátor mesta Igor Hianik.

„Zindex dáva obstarávateľom vysvedčenie, ako sa im darí v porovnaní s ostatnými. Verejnosti a občanom zase Zindex poskytne informácie, ako ich volení zástupcovia nakladajú s verejnými zdrojmi. Teší nás, že aj mesto Pezinok sa umiestnilo na dobrom mieste,” povedala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu  Zuzana Petková.

Zdroj http://www.pezinok.sk

Inzercia