LOADING

Type to search

Pomoc Ukrajine Samospráva Život

Mesto Pezinok pomôže odídencom z Ukrajiny zriadením núdzového ubytovania

redaktor tvpk 23 marca 2022

Mesto pomôže odídencom z Ukrajiny zriadením núdzového ubytovania. Pezinok pripravuje v zmysle úlohy uloženej na zasadnutí Krízového štábu okresu zo dňa 15.03.2022 núdzové dočasné ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny s kapacitou 50 lôžok. Zriadené bude v mestských priestoroch vo volejbalovej hale na Komenského ulici 30, ktorá je prenajatá VTC na 20 rokov od 01.01.2018 za 3,50 eur počas celej doby nájmu.


Súčasťou núdzového ubytovania budú aj ďalšie služby ako:

  • registrácia prichádzajúcich osôb
  • testovanie na ochorenie COVID-19
  • vybavovanie agendy a úkonov súvisiacich s cudzineckou políciou
  • vybavovanie agendy s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Priestor VTC haly s rozlohou 605 m2 bude rozdelený na ubytovaciu a stravovaciu časť, sociálne zariadenia samostatne pre ženy a pre mužov. Správa štátnych hmotných rezerv poskytla mestu 40 postelí. Logistická základňa pre krízové situácie Rišňovce vyčlenila na základe žiadosti pre Pezinok, Modru a Svätý Jur matrace, chrániče matracov, spacie vaky, deky, plachty a obliečky.


Vzhľadom k tomu, že vo VTC hale prebiehali tréningy a športové aktivity, poveril primátor mesta viceprimátorku pre oblasť školstva, kultúry, sociálnej starostlivosti a športu Máriu Wagingerovú, aby promptne skoordinovala s riaditeľkami pezinských základných škôl alternatívne riešenie. Mesto tak spoločne so svojimi organizáciami ponúklo priestory, aby neboli obmedzené športové a tréningové aktivity. „Uvedomujeme si dôležitosť a potrebu športu pre deti a preto sme operatívne do niekoľkých hodín našli riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým,“ vysvetlila viceprimátorka Mária Wagingerová. Primátor Igor Hianik dodal, že: „Situácia je naozaj vážna, hľadali sme také riešenie, aby po covidovej dobe nebol prerušený vyučovací proces na školách, kultúra sa mohla pomaly rozbiehať, rovnako aj komunitné či športové aktivity. Telocvične škôl, kultúrny dom, denné centrá sme preto pre tento účel vylúčili. Zvolili sme také riešenie, ktoré ma v rámci celého mesta najmenšie dopady. Úprimne sa chcem všetkým poďakovať za pochopenie, ústretovosť a pomoc v tejto ťažkej dobe.“

Inzercia