LOADING

Type to search

Festival Film Kultúra

Festival Cestou necestou v piatok 11. marca v Pezinku

redaktor tvpk 07 marca 2022

Inšpirujúce prezentácie s komentárom nahovoreným samotnými cestovateľmi môžete zažiť v Pezinku v piatok 11. marca v rámci festivalu CESTOU NECESTOU. Prvou prezentáciou je prechod 4000 km peši naprieč Amerikou a v druhej sa pozrieme do Indonézie, kde Tomáš mesiace pomáhal ako dobrovoľník.


19:00 Michal Knitl – Pacifická hrebeňovka a kanadské Rockies
Pacifická hrebeňovka je túra dlhá 4265 km od hraníc Mexika po Kanadu, ktorú ľudia idú 4-6 mesiacov. Začal som 11.4.2019 na hraniciach s Mexikom. Vybral som si dobrý rok. Rok, keď napadlo najviac snehu za 25 rokov. Cez 5 týždňov som šlapal v snehu. Cez zasnežené sedlá, zamrznuté jazerá, stanovanie na snehu až kým sa začal topiť. Prekračovanie po pás hlbokých riek bolo ešte divokejšie ako hlboký sneh. Vytvorili sme skupiny a spolu sme hľadali miesta, kde rieky prekročiť… 5,5 mesiaca v prírode, 4000+ kilometrov peši a 5 párov tenisiek. O ceste vznikol aj cestopis Pacifická hrebeňovka.

19:55 Tomáš Šmátrala – Dobrovoľníctvo na Sumatre – Návrat k prirodzenosti
Rozprávanie o dobrovoľníctve v tropických dažďových pralesoch na Sumatre a o čistení pláží priľahlých ostrovov v Indonézii. Pomoc pri ničení pytliackych pascí a ochrane ohrozených druhov zvierat, ako sú tigre, slony a orangutany sumatrianske. Život meniaca skúsenosť, človek si až tam uvedomí, ako málo naozaj potrebuje k životu a pripomenie si skutočné hodnoty, akými sú zachovanie pôvodnej prírody a divokých zvierat. Večerné zaspávanie pri hmyzích symfóniach a ranné prebúdzanie sa za zvukov pralesného vtáctva a opíc, pitná voda v riekach, žiadna zbytočná elektronika, to všetko môžete zažiť aj vy, príďte sa dozvedieť viac.

Inzercia