LOADING

Type to search

Kultúra Výstava

Expedícia do minulosti a budúcnosti Schaubmarovho mlyna v novej výstave Straty a nálezy

redaktor tvpk 01 novembra 2022

Výstava Straty a nálezy sa z dramaturgie schaubmarovských titulov tak trochu vymyká. Hlavným výskumným a prezentačným objektom je totiž samotný Schaubmarov mlyn – jeho dejiny, súčasnosť aj budúcnosť. Výstava, do ktorej sa budú môcť zapojiť aj samotní návštevníci a návštevníčky, bude otvorená v sobotu 5. novembra 2022 a potrvá do 30. apríla nasledujúceho roku.

Výstava Straty a nálezy s podtitulom Expedícia do minulosti a budúcnosti Schaubmarovho mlyna ponúka pohľad na prvé výsledky dlhodobého projektu novej, rekonštruovanej podoby mlynárskej expozície v Schaubmarovom mlyne. Mapuje jeho vrstevnatú históriu a pátra aj v košatej, ale zabudnutej histórii rodiny Schaubmarovcov, ktorá na Cajle i v Pezinku zanechala nezmazateľnú stopu.

„Projekt je skladačkou fragmentov, ktoré sme dali dokopy spolu s pamätníkmi a pamätníčkami, s príbuznými, so susedmi, s historikmi, dizajnérkami, architektmi, fotografkami. Zaujímal nás fenomén mlyna ako uzla v komunitnom živote minulosti. A hlavne to, čím môže byť pre ľudí, ktorí tu žijú a ktorí ho navštevujú, zaujímavý a dôležitý dnes,“ vysvetľuje riaditeľka Schaubmarovho mlyna Veronika Němcová.



Pamäť miesta bude sprostredkovaná viacerými formátmi, dôležitú úlohu v nej zohrávajú dizajnérske vstupy a experimenty – špekulatívna „archeologická“ expozícia Sylvie Jokelovej, kolekcia funkčných objektov a suvenírov z múky Eriky Remencovej a inštalácia Volodymyra Serhachova využívajúca svetelnú energiu. Súčasťou projektu je aj snaha o oživenie pôvodného mlynského kolesa v spolupráci s dizajnérom Borisom Belanom. Do procesu jeho obnovy budú môcť na výstave nahliadnuť aj návštevníci a návštevníčky.

„Do výstavy sme zapojili aj autentické mlynské artefakty, fotografie, filmy, animácie, výpovede pamätníkov a pamätníčok a publikum Schaubmarovho mlyna vyzývame k aktívnej spoluúčasti. To, čo sme v mlyne našli – fragmenty spomienok, vecí, príbehov –, im ponúkneme ako straty alebo nálezy, ktoré môžu komentovať, vysvetliť, dopovedať, prijať či posunúť ďalej,“ hovoria kurátorky výstavy Eva S. Kotláriková a Viera Kleinová.



V rámci výstavy sa (nielen) detskí návštevníci a návštevníčky budú môcť naviac zabaviť s novým vzdelávacím boxom plným originálnych hracích prvkov a informácií o mlyne, ktorý koncepčne zostavila Terézia Parec. Svoju premiéru bude mať na výstave aj mlynologický slovník s pexesom.  





Program otvorenia výstavy – 5. novembra 2022

15.00 | Otvorenie výstavy

Trvanie výstavy: 5. 11. 2022 – 30. 4. 2023

Kurátorky: Eva S. Kotláriková, Viera Kleinová

Grafický dizajn výstavy: Rudolf Vychovalý

Koncepcia výstavy: Viera Kleinová, Eva S. Kotláriková, Veronika Němcová, Terézia Parec

Dizajnérky/dizajnér: Sylvia Jokelová (technická spolupráca: Petra Rybánska, Volodymyr Serhachov), Erika Remencová, Volodymyr Serhachov

Koncept mlynského kolesa: Braňo Matis, Peter Liška

Dizajn a realizácia mlynského kolesa: Boris Belan

Grafický dizajn výstavy: Rudolf Vychovalý

Architektúra výstavy: Terézia Parec

Ilustrácie, animácie: Lívia Suchá

Foto/video: Juraj Starovecký, Ondrej Rychnavský

Grafický dizajn mlynologického slovníka a mlynského boxu: Ivana Palečková

Inzercia