LOADING

Type to search

Život

Pezinok na jar rozkvitne

redaktor tvpk 02 decembra 2021

Mesto vysadilo na troch úsekoch v centre mesta 200 m2 cibuľovín, ktoré skrášlia Pezinok. Pestrofarebné záhony tulipánov budú kvitnúť na jar 6 – 8 týždňov po dobu piatich rokov. Rozvoňajú Mladoboleslavskú ulicu pri Pomníku padlých v SNP, Štefánikovu ulicu v okolí bánk a Moyzesovu ulicu v blízkosti hradieb.


Pezinok sa rozhodol pre vysadenie cibuľovín z viacerých dôvodov. Ide o rastliny nenáročné na údržbu, za pomerne dobrú cenu, pričom dokážu skrášliť na dlhé obdobie veľké plochy. Mesto si zvolilo strojovú výsadbu, ktorá je rýchlejšia, efektívnejšia a neporuší trávnik – na rozdiel od ručnej výsadby.


„V meste sa vysádzala zmes kvetín Prima Bella s hustotou približne 80 cibuliek na m2. Realizátor zasadil 16 000 cibuľovín za približne 3 hodiny. Keby sa to sadilo ručne, musel by sa porušiť trávnik a trvalo by to niekoľko dní,“ povedal vedúci referátu životného prostredia, komunálnych služieb a dopravy Róbert Láska.


„Realizujeme výsadbu cibuľovín s jarným efektom kvitnutia priamo do trávnika. Máme na to špeciálny stroj, ktorý dokáže rozrezať trávny drn, nadvihnúť ho a podeň zasadiť toľko cibuliek, koľko je určených pre danú zmes na m2. Ide o najmodernejšiu metódu skrášľovania verejných priestranstiev najmä v trávnatých porastoch,“ vysvetlil Vladimír Oravec zo spoločnosti Slovensko kvitne, s.r.o.


V skrášľovaní verejných priestranstiev plánuje mesto Pezinok pokračovať aj v budúcom roku.


Zdroj: http://www.pezinok.sk

Inzercia