LOADING

Type to search

Samospráva Život

Novoročný ohňostroj v Pezinku nebude – Mesto sa zapojilo do projektu Symbolická prskavka

redaktor tvpk 29 decembra 2021

Mesto Pezinok sa pridáva k iniciatíve Únie miest Slovenska, kde členské mestá svoje tradičné sviatočné a silvestrovské  ohňostroje už niekoľko rokov nerealizujú. K tomuto kroku pristúpilo mesto už v roku 2019, a to najmä z dôvodu ochrany zdravia a životného prostredia.


Silnou motiváciou miest je zbaviť sa zbytočného hluku, zápachu a škodlivých látok uvoľnených zo zábavnej pyrotechniky, ako aj ochrana najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, domácich miláčikov, hospodárskych zvierat a divokej zvery. Peniaze, ktoré boli doteraz rozpočtované pre tento účel mestá buď presunuli do iných oblastí – útulky pre zvieratá, dobročinné aktivity, humanitárne zbierky, alebo iné aktivity podľa potreby.  Ako alternatívu k dlhoročným zvykom niektoré mestá svojich občanov vyzývajú k tomu, aby sa potešili symbolickej prskavke, ktorá tiež dokáže navodiť sviatočnú, nostalgickú atmosféru a zároveň nenarobí toľko škody a nekomfortu  ako petardy a ohňostroj.


Mesto Pezinok nemá vo svojom rozpočte plánované prostriedky na ohňostroj už  od roku 2020. Financie na ohňostroj v roku 2019 boli poukázané na pomoc ľuďom v nešťastí, ktoré sa stalo 6.decembra 2019 v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, kde vybuchol plyn.


„Nemalé peniaze, ktoré mestá a obce minú na tento pár minútový rozmar, je možné investovať do zmysluplnejších aktivít, najmä v období súčasných kríz. Rovnako dôležitá je aj ohľaduplnosť  voči životu a zdraviu zraniteľných skupín ľudí, domácich a divokých zvierat a  ochrane  životného prostredia, čo nevyhnutne potrebuje zmenu nášho správania sa,“ vysvetlila výkonná viceprezidentka ÚMS Jana Červenáková. 


ZDROJ: Únia miest SR

Inzercia