LOADING

Type to search

koronavírus Opatrenia - COVID

Nové pravidlá covid au od 16. augusta

redaktor tvpk 16 augusta 2021

Podľa návrhu, ktorý vláda SR schválila 10. augusta, nebudú mať epidemické opatrenia celoslovenskú platnosť, tak ako doteraz, ale budú sa aplikovať regionálne.


 
Nový covid a zavádza päť farieb rizikovosti okresov: zelená (monitoring), oranžová (ostražitosť), červená (1. stupeň ohrozenia), bordová (2. stupeň ohrozenia) a čierna (3. stupeň ohrozenia). Do úvahy sa bude po novom brať aj miera zaočkovanosti seniorov v okrese.
Ak okres dosiahne zaočkovanosť viac ako 65 percent ľudí nad 50 rokov, zníži sa pásmo, a teda prísnosť opatrení, o jeden stupeň. Pri zaočkovanosti ľudí starších ako 50 rokov nad úroveň 76 percent pôjdu opatrenia okresu nadol o dva stupne.


Napríklad celá Bratislava by mala byť v druhom stupni – oranžovej fáze. Vďaka vysokej miere zaočkovanosti však zostane zelená bez výraznejších obmedzení. Podobne vysokú mieru zaočkovanosti majú aj okresy Dunajská Streda, Senec a Pezinok. Zároveň to znamená, že by sa nemali dostať ani do najhoršej, čiernej fázy.


Od pondelka 16. augusta podľa nového au prejde do oranžovej fázy deväť okresov (na východnom Slovensku). Budú v nich platiť obmedzenia kapacity pre hromadné podujatia či svadobné hostiny. Akcie iba pre zaočkovaných budú aj tam bez kapacitných obmedzení. Covid pasy na vstup do reštaurácií v oranžovom režime zatiaľ nebudú potrebné. Ostatné okresy budú v zelenom režime.


Covid a sa bude aktualizovať každý týždeň, vždy na druhý až tretí pracovný deň. Nová farba okresu a s tým spojené opatrenia by mali vstúpiť do platnosti nasledujúci pondelok, vo výnimočných situáciách aj skôr.


Prevádzky budú mať po novom na výber z troch režimov, v akých budú púšťať návštevníkov: 1) iba zaočkovaných, 2) zaočkovaných, testovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, alebo 3) všetkých vrátane neočkovaných a netestovaných. Podľa toho sa potom budú odvíjať aj ďalšie opatrenia – napríklad koľko ľudí môže byť v prevádzke, pričom platí, že v prípade očkovaných to bude bez obmedzenia počtu, a to až do čiernej farby okresu.

Možnosť výberu z režimov fungovania sa nevzťahuje na obchody, keďže ľudia v nich trávia menej času a mnohé z nich slúžia na zabezpečenie nevyhnutých životných potrieb.


Zdroj: http://www.pezinok.sk

Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Inzercia