LOADING

Type to search

História

Výstava – Post Bellum SK / Príbehy 20. storočia v Pezinku – Grinave

redaktor tvpk 16 júna 2020

Pozvánka na výstavu – Post Bellum SK / Príbehy 20. storočia
Obyvatelia Pezinka majú jedinečnú príležitosť a to vidieť výstavu – Príbehy 20. storočia priamo na školskom dvore v Grinave.

Expozícia zachytáva formou krátkych citátov príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci môžu zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži.

Patrí k nim aj príbehLýdie Piovarcsyovej (1933), dedičky antikvariátu Steinerovcov, ktorá prežila vojnu vďaka pestúnke, keď arizátor Ľudo Ondrejov poslal jej rodičov do Osvienčimu. Ďalší z panelov prezentuje príbeh divadelnej herečky Dalmy Holanovej Špitzerovej (1925),
ktorá prežila holokaust, v pracovnom tábore v Novákoch hrávala divadlo, čiastočne aj preto, aby dokázala prežiť neustálu hrozbu smrti. Neskôr sa účastnila Slovenského národného povstania.


Výstava sa ale venuje aj obdobiu komunistickej diktatúry. Svedčí o tom
napríklad príbeh Antona Tomíka (1932), ktorý bol bezdôvodne zatknutý a odsúdený na 15 rokov za údajnú protištátnu činnosť alebo príbeh Nadi Földváriovej (1933), ktorá si aj spolu s manželom Kornelom Földvárim zažila kruté dôsledky normalizácie…


Výstava bude umiestnená na školskom dvore v Grinave do 30.6.2020. Tešíme sa na stretnutie a návštevníkov.

Tím školského klubu detí

Inzercia