LOADING

Type to search

Šport

Unikátny výkon horolezca Martina Krasňanského

redaktor tvpk 03 júna 2020

Horolezec Martin Krasňanský, pôvodom z Pezinka, zdolal vo štvrtok 21. 5. 2020 cestu “Indián” na Kalamárke po prvý raz free solo. O tomto výkone nám porozprával niečo viac:

“Najprv poďme k samotnej legendárnej ceste Indián  na Kaľamárke. V roku 1981 vyliezol cestu “Indián” klasifikácie 8+ Stanislav Glejdura, ktorý patril v tom čase medzi absolútnu svetovú špičku v horolezectve. Táto cesta, vytrvalostný stenový problém s kľúčovým miestom 17 metrov nad zemou, bola urobená odspodu v papučkách a bez magnézia. V roku 1983 ju preliezol bez pádu do lana a aj teraz po skoro 37 rokoch sa málo lezcov odváži do tejto cesty nastúpiť hneď odspodu bez nacvičenia na hornom lane riskujúc dlhé pády. Obtiažnosť ciest vylezených na skalkách sa Indiánom vyrovnala cestám vylezených na českých pieskoch takže na dlhšiu dobu patrila medzi to najťažšie na skalkách Československa. Glejdudra, majster v podhodnocovaní ciest, sa zvlášť vyžíval v cestách, kde psychická zložka lezenia prevyšovala zložku čiste fyzickú. 


A preto bolo ďalším logickým krokom k lepšiemu štýlu preliezť túto cestu úplne bez lana. Napriek tomu, že tento nápad – sen nosilo v hlave niekoľko veľmi talentovaných lezcov a za takmer 40 rokov nestratila nič zo svojej krásy ani náročnosti, podarilo sa ju preliezť 21. mája až mojej maličkosti. Doteraz nie je známe žiadne iné free solo. “


Prečo si sa rozhodol pre tento výstup?

“To, že je Indián tak ikonická slovenská cesta bolo pre mňa hádam najmenším lákadlom. Čo bola  najdôležitejšie je fakt, že cesta ju skutočne pohybovo veľmi pekná, náročná a vysoká viac ako 20 m a sedela môjmu lezeckému štýlu. Nebolo za tým žiadne nerozvážne rozhodnutie, ale takmer  20 rokov skúseností lezenia, trénovania psychiky v horách a vyhodnotenia priaznivých podmienok  za posledné mesiace -kopec voľného času na tréning a sucho. 

Samotný prelez trval menej ako 3 minúty fyzického úsilia, koncentrácie a prázdnej mysle. Proste všetko bolo ako má byť, keď sa človek nechce dokaličiť 🙂 Vnímam to ako dôkaz, že všetky hranice sú len konvencie čakajúce na to, aby sa pretavili do niečoho lepšieho. Tak aj Indian sa už môže pochváliť svojim prelezom free solo po takmer 40 rokoch a ja som sa mohol tešiť z ďalšieho splneného lezeckého sna :)”



Foto: Igor Pap

Inzercia