LOADING

Type to search

Koronavirus Samospráva Život

Spustenie testovania na COVID-19 v mobilnom odberovom mieste v Pezinku

redaktor tvpk 23 apríla 2020

V súvislosti s pandémiou koronavírusu v župnom Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku (DSS Pezinok) prezentoval 13. apríla primátor mesta Igor Hianik, že mesto sa bude zasadzovať o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území mesta. Aj napriek tomu, že ide o logisticky a administratívne náročnú aktivitu, vďaka osobnej angažovanosti vedenia mesta a ďalších pracovníkov mestského úradu, začne spoločnosť Medirex na území Pezinka s testovaním samoplatcov dvakrát týždenne, a to od zajtra 23. apríla.

Takéto lokálne testovanie osôb, ktorí boli v priamom kontakte predovšetkým s personálom DSS, pomôže rýchlo identifikovať prípadné nové pozitívne prípady a zastaviť šírenie nákazy COVID-19 nielen v našom meste, ale aj v iných mestách, keďže sa tým eliminuje cestovanie týchto osôb za testovaním. Po schválení žiadosti mesta Pezinok Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Ministerstvom zdravotníctva SR bude koncom apríla v Pezinku možné už aj bezplatné testovanie ľudí s tzv. COVID Passom, ktorým takéto testovanie na základe predchádzajúcej zdravotnej indikácie nariadi hlavný regionálny hygienik.



V nasledujúcej časti prinášame informačný servis k testovaniu na COVID-19:
Aké sú prejavy ochorenia
Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C, kašeľ, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Spôsobuje infekcie dýchacích ciest až zápal pľúc. Inkubačný čas sa udáva 2 až 14 dní, väčšinou to ale býva 4 – 6 dní. Ukazuje sa však, že vírus môžu prenášať aj infikované osoby, ktoré nemajú vonkajšie prejavy ochorenia.


Rizikové skupiny
Vo väčšine prípadov je priebeh ochorenia len mierny. Nasledujúcim skupinám obyvateľov hrozí väčšie riziko nákazy, ako poukazujú informácie z krajín, kde sa prudko rozšíril COVID-19:
•Seniori nad 60 rokov
•Ľudia, ktorí majú vážne chronické ochorenie, ako napríklad: ◦ochorenie srdca,
◦cukrovku,
◦pľúcnu chorobu,
◦chronické ochorenia so znížením imunity.

Ako postupovať v prípade podozrenia na COVID-19
Ak sa u vás objavia príznaky ochorenia COVID-19:
•Zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, prípadne sa obráťte na infolinky: ◦Úrad verejného zdravotníctva SR: 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk
◦Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava: 0917 426 075
◦Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI): 0800 221 234

•Izolujte sa od ostatných ľudí a zvierat vo vašej domácnosti.
(Ak máte pocit, že ste mohli byť vystavený ochoreniu, buďte zodpovedný a nevystavujte tomuto ochoreniu iných ľudí.)
•Noste rúško.
•Často si umývajte ruky.
•Vyhnite sa zdieľaniu spoločných vecí v domácnosti.
•Vykonajte dezinfekciu povrchov každý deň.


Kto by sa mal testovať na COVID-19
Testovať by sa mali iba osoby, ktoré:
1.boli v priamom kontakte s pozitívnym človekom. Dôležité však je, aby ľudia na test nešli, kým sú v inkubačnej dobe, kedy ešte test nemusí zachytiť pozitivitu na COVID-19, ale toto ochorenie už môžu prenášať. Preto sa na test odporúča ísť 4. – 5. deň od termínu kontaktu s pozitívnou osobou.
2.nevedia, že boli v kontakte s pozitívnym človekom, ale majú niektorý z príznakov (teplota nad 38 °C, kašeľ, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie).


Čo je COVID Pass a ako funguje
COVID Pass je jedinečný kód, ktorý dostane každý pred testovaním a bude sa cez neho identifikovať. Každý, u koho je potrebné urobiť vyšetrenie, bude zaevidovaný do aplikácie „Moje zdravie“, ktorú spravuje NCZI. Buď ho zaeviduje ošetrujúci lekár, prípadne sa môže človek zaevidovať aj sám cez formulár v tejto aplikácii, alebo na stránke https://www.korona.gov.sk.


Kde sa môžu dať Pezinčania otestovať

Mobilné odberové miesta v Bratislave:
1.Odberné miesta v Bratislave môžu využiť tí, ktorí sa sem vedia dostať vlastným osobným vozidlom (test na COVID-19 a následná karanténa je povinná pre všetkých pasažierov vo vozidle).
2.O testovanie je potrebné požiadať vyplnením formulára na adrese: www.korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19 (na tejto webovej adrese je aj zoznam odberných miest v Bratislave, denné kapacity a prevádzkové hodiny odberných miest).
3.Po vyplnení údajov a odoslaní požiadavky príde občanovi SMS o registrácii na zadané číslo mobilného telefónu s prideleným jedinečným identifikátorom, tzv. COVID-19 Pass.
4.Na základe údajov z formulára príde pacientovi v prípade indikácie ochorenia na COVID-19 ďalšia SMS – pacient bude objednaný na presný dátum, čas a odberové miesto na vykonanie testu na COVID-19, prípadne ho budú kontaktovať pracovníci infolinky NCZI (pacienti bývajú objednaní na odberové miesto najbližšie k miestu, na ktorom sa zdržiavajú podľa údajov uvedených vo formulári).
5.Ďalšie informácie o testovaní indikovaných pacientov, ktorí majú testy zadarmo, sú dostupné na adrese www.korona.gov.sk, alebo na infolinke 0800 221 234.


Mobilné odberové miesto v Pezinku:
1.Od 23. apríla spúšťa spoločnosť Medirex v Pezinku testovanie samoplatcov (od konca apríla by malo byť možné aj bezplatné testovanie indikovaných pacientov s tzv. COVID Passom – presný termín spustenia testovania upresníme na webe a facebooku mesta).
2.Aj samoplatcovia musia o testovanie požiadať vopred vyplnením formulára na adrese: www.laboratornadiagnostika.sk/samoplatcovia/detail/prevencia-chorob/testovanie-na-ochorenie-covid-19
(Samoplatcovia s možnosťou individuálnej osobnej dopravy sa môžu objednať na tejto webovej adrese aj na testovanie v Bratislave).
3.Cena testu je 70 EUR. Platí sa elektronicky po vyplnení formulára.
4.Odberné miesto v Pezinku sa nachádza v areáli základnej školy na Fándlyho ul. 11.
5.Testovať sa bude možné v utorky a štvrtky od 8.30 do 16.00 h.
6.Ďalšie informácie o testovaní pre samoplatcov sú dostupné na adrese www.laboratornadiagnostika.sk/samoplatcovia, alebo na infolinke 02/3301 0808 v čase od 8.00 do 18.00 h.


Zásady pred vyšetrením na COVID-19 (výter z hrdla a nosa)
•Minimálne 2 hodiny pred odberom nesmiete jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku, používať kvapky alebo spreje do nosa a hrdla, umývať si zuby a používať ústnu vodu.
•V prípade smädu je povolené pitie nechladenej čistej vody.
•Pred výterom úplne vyprázdnite nos a vykašlite sa.
•Zabezpečte si ochranu tváre rúškom.
•Identifikujte sa platným občianskym preukazom.
•Príďte presne na objednaný čas a riaďte sa pokynmi personálu.


Všetky aktuálne informácie o ochorení COVID-19 sú dostupné na adrese www.korona.gov.sk, alebo na infolinke 0800 221 234.


Vedenie mesta chce na záver aj touto cestou poďakovať za podporu pri zriadení mobilného odberového miesta v Pezinku najmä prezidentke SR Zuzane Čaputovej, predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi a ministrovi zdravotníctva SR Marekovi Krajčímu, ako aj hlavnému regionálnemu hygienikovi MUDr. Otakarovi Fitzovi a jeho zástupcovi MUDr. Stanislavovi Dubovi z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, či infektológovi MUDr. Petrovi Sabakovi, PhD. z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave za ich cenné odborné rady a pomoc. Bez osobnej angažovanosti týchto aj ďalších ľudí by sa myšlienka mobilnej testovacej jednotky nestala realitou.

Zároveň chceme poďakovať spoločnosti KEMA SK, s.r.o., ktorá mestu poskytla sponzorsky na 1 mesiac testovací BOX na COVID-19 – jediný svojho druhu na Slovensku – vrátane vybavenia (chladnička, nerezový stôl, dezinfekcia), a záchrannej službe Event Medical Solutions, s.r.o., ktorej pracovníci budú zabezpečovať jednotlivé odbery vzoriek a ich odvoz na testovanie do laboratórií spoločnosti Medirex.


Zdroj: www.pezinok.sk

Inzercia