LOADING

Type to search

Život

Program Schaubmarovho mlyna na január a február 2020

redaktor tvpk 17 januára 2020

Program Schaubmarovho mlyna na január a február 2020:

 

DO DIVOČINY!      19. január 2020 od 16:00 – 17:30 hod

Komentovaná prehliadka k výstave * Vstupné: 3 € / 1,5 €

Lektorka Marcela Lukáčová vám predstaví diela súčasných slovenských umelkýň a umelcov, ktoré/í sa  zaoberajú témou divokej prírody, ale aj ich vzťah či predstavy o divočine, motivácie ich opätovného vstupovania do prírody. Hovoriť budeme aj o tom, čo je divočina. Je to mýtus, konkrétne územie, mentálny konštrukt či kultúrny fenomén? A čo znamená divočina pre vás…?

 

DISKUSIA MESTO?!.: GLEJOVKA    24. január 2020 od 18:30 – 20:00 hod

Diskusia na tému mesta a komunít v ňom * Vstupné: dobrovoľné

Pohľad na pezinskú Glejovku z okna vlaku mieriaceho do hlavného mesta šokuje. Budova bývalej tehelne, a neskôr továrne na výrobu gleja, je od mesta odrezaná železničnou traťou a po požiari v roku 2008 neobývateľná. V skutočnosti tam stále žije asi stovka ľudí a dokonca pribúdajú nové chatrče aj domčeky. Jeden z nich postavila Armáda spásy a zriadila v ňom denné komunitné centrum. Aká bola Glejovka v minulosti a ako sa v nej žije dnes? Ako sa dá prežiť zima na okraji spoločnosti? Ako pomáha komunitné  centrum a ako mesto? Príďte na debatu s obyvateľkami Glejovky a s Ivanou Čapkovičovou z komunitného centra.

 

ČAROVANIE S VÁPNIKOM     9. február 2020 od 15:30 – 17:00 hod

Workshop * Vstupné: 4 € dieťa + rodič; 7 € rodinné vstupné * Na program je potrebné prihlásiť sa e-mailom na terezia.stevuliakova@sng.sk * Kapacita programu je obmedzená.

V tomto programe sa budeme pohybovať medzi vedou a umením, medzi geológiou, kameňmi, horninami, minerálmi a výtvarným svetom. Dôkladne sa zoznámime s vápnikom a jeho rôznymi podobami. Odrazíme sa od vizuálneho príbehu kalcia, ktorý na výstave vytvorili umelci Anetta Mona Chişa a Martin Piaček. Pokračovať budeme skúmaním podoby vápnika v našej malokarpatskej prírode i jednoduchým chemickým pokusom, ktorým ho vystopujeme v rôznych materiáloch. V ateliéri si zo sadry vytvoríme vlastné sedimenty hornín. Program realizujeme v spolupráci s Jirkom Vitálošom, ktorý sa venuje mineralógii.

 

UŠITÉ NA MIERU     23. február 2020 od 15:30 – 17:00 hod

Workshop * Vstupné: 4 € dieťa + rodič; 7 € rodinné vstupné * Na program je potrebné prihlásiť sa e-mailom na terezia.stevuliakova@sng.sk * Kapacita programu je obmedzená.

Remeselná expedícia mlynom, pri ktorej budeme mať doslova plné ruky remesiel. Ako vyzerá práca remeselníkov? Čo pri nej používajú? Čo je produktom ich práce? Majú keramikárstvo, mlynárstvo a krajčírstvo niečo spoločné? Všetky tieto tri staré remeslá spoločne preskúmame a nakoniec ich tvorivo spojíme výrobou vlastných šitých vrecúšok na chlieb.

Inzercia