LOADING

Type to search

koronavírus Zdravotníctvo

Primátor Pezinka Igor Hianik podal trestné oznámenie

redaktor tvpk 14 apríla 2020


Pezinok, 14. apríl 2020, Tlačová správa Mesta Pezinok

Primátor Pezinka Igor Hianik v súvislosti s aktuálnou situáciou v Domove
sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku (DSS Pezinok), kde bolo včera 13. 4. 2020 pozitívne testovaných 42 klientov a 5 pracovníkov na COVID-19, obdržal včera list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok. Aj napriek tomu, že DSS Pezinok nepodlieha pod kompetenciu mesta – jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj – vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v tomto liste primátor Pezinka ešte včera večer požiadal Policajný zbor SR o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia
neznámym páchateľom.
„Včera 13. apríla 2020 o 20.00 h som dostal email, ktorého prílohou bol list. Adresát listu v ňom píše o zanedbávaní zdravotnej starostlivosti zo strany vedenia DSS, keďže personál DSS opakovane upozorňoval vedenie domova na zhoršený zdravotný stav niektorých klientov už od 21. marca 2020.
Taktiež v ňom boli uvedené konkrétne príklady porušovania pokynov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK a rovnako bola v liste informácia o úmrtí jedného z klientov domova, uviedol k obsahu listu primátor Pezinka Igor Hianik.

Vzhľadom na závažnosť obsahu uvedených informácií, ako aj vzhľadom k tomu, že v DSS Pezinok pracuje 36 zamestnancov z Pezinka, primátor Pezinka ešte včera večer navštívil Obvodné oddelenie Policajného zboru SR v Pezinku a požiadal orgány činné v trestnom konaní o prešetrenie týchto
informácií z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

Primátor Hianik včera na mimoriadnej tlačovej konferencii I uviedol, že krízový štáb mesta Pezinok na svojom zasadnutí okrem iného odporučil kontaktovať ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčiho a kompetentné úrady so žiadosťou o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území mesta Pezinok.

Mesto Pezinok má vo svojej pôsobnosti iné, vlastné zariadenie pre seniorov – Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti (ZOS), v ktorom je 18 klientov – seniorov. Podľa aktuálnej informácie ani dnes sa u žiadneho z klientov či zamestnancov ZOS neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19
a ZOS dodržiava na dennej báze veľmi prísne hygienické a dezinfekčné opatrenia, ktorých prehľad je v nasledujúcej aktualite zverejnenej na webovej stránke mesta Pezinok: https://bit.ly/3cfndbc.

Zamestnanci ZOS sú v pravidelnom dennom kontakte s rodinnými príslušníkmi klientov a informujú ich o zdravotnom stave ich blízkeho.
Mesto Pezinok zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť pre cca 40 klientov bývajúcich v svojom domácom prostredí na území Pezinka. Ani u jedného z nich sa do tejto chvíle taktiež neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19. To isté platí aj pre našich 14 opatrovateliek, ktoré sa o týchto klientov v súčasnosti starajú – všetky sú doteraz bez akýchkoľvek príznakov tohto ochorenia COVID-19.


Mesto Pezinok zároveň ešte v sobotu 11. apríla 2020, po potvrdení prvého pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok DSS Pezinok v pôsobnosti BSK, objednalo z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu na COVID-19, ktorí sa starajú o seniorov
v meste, resp. prichádzajú do kontaktu s obyvateľmi. Testovanie prebieha dnes od 10.00 h.

Zdroj: Mesto Pezinok


TV PEZINOK sa snaží získať stanovisko k uvedenému od vedenia DSS Pezinok a zriaďovateľa BSK. Po jeho obdržaní ho zverejníme.

Aktualizované:

Stanovisko BSK: Bratislavský samosprávny kraj (BSK) berie doručenú sťažnosť vážne. Upozorňujeme ale, že vynášať akékoľvek závery je v tejto chvíli predčasné a je potrebné počkať na výsledky prešetrenia celého prípadu. Ak sa preukáže zlyhanie ktoréhokoľvek zo zamestnancov, župa bezodkladne vyvodí zodpovednosť. V tejto chvíli je ale pre BSK úplnou prioritou ochrana zdravia klientov a zamestnancov.

Inzercia