LOADING

Type to search

Cirkev Koronavirus Život

Pokyny k sláveniu verejných bohuslužieb – katolícka cirkev

redaktor tvpk 07 mája 2020

Od 6. mája sa spustila 2. a 3. fáza uvoľňovanie preventívnych opatrení v rámci ktorej sa otvorili pre veriacich aj kostoly. Bohoslužby v katolíckej cirkvi sú povolené pri zachovaní prísnych  hygienických a protipandemických opatrení:


• Až do úplného odvolania opatrení, ktoré limitujú zhromažďovanie, zostáva v platnosti dišpenz od povinnej účasti na bohoslužbách v nedele a sviatky. Účasť bude od 6. mája možná, avšak stále dobrovoľná – aj čo sa týka nedelí a sviatkov.



• Až do úplného uvoľnenia opatrení budú pokračovať vysielania bohoslužieb prostredníctvom médií. POZOR ZMENA! – Vo farnosti Pezinok sa budú od  nedele 10. mája vysielať online priamy prenos z farského kostola o 10:30 h. (nie o 9:00 h. ako doteraz).



• Je potrebné, aby veriaci vo vyššom veku a veriaci trpiacimi závažnými chronickými ochoreniami ešte zvážili svoju prítomnosť na bohoslužbách.



• Pre ľudí nad 65 rokov bude osobitne vyčlenená nedeľná sv. omša o 8:00 h. u kapucínov. I keď môžu prísť aj na inú sv. omšu, prosíme seniorov, aby prednostne využiť toto slávenie a ostatných, aby túto skutočnosť rešpektovali. Nejde o diskrimináciu, ale o ochranu zdravia.



• V pondelok večer o 18:00 h. v Kapucínskom kostole je sv. omša vyhradená pre mládež. Môžu prísť aj iní, ale prosíme, aby ste prednostné právo mládeže na túto sv. omšu rešpektovali.



• Prosíme rodičov s malými deťmi, ktoré nevydržia na jednom mieste, aby zvážili v tomto období prítomnosť na sv. omši s deťmi. Takisto nejde o diskrimináciu, vždy ich radi vidíme, ale v tejto situácii ide o ochranu zdravia. Po úplnom uvoľnení ich veľmi radi privítame.



• Pri vstupe do kostola je potrebné dezinfikovať si ruky (ak nemáme rukavice), vstupovať len s ochranným rúškom (cez ústa aj cez nos) a sadať si len na vyznačené miesta.



• Na sväté prijímanie pristupujeme s 2 metrovým odstupom, prípadne podľa pokynov kňaza. Prijímame zásadne na ruku. Koronavírus sa šíri kvapôčkovou infekciou: ak by sme dýchali na kňazove ruky, čomu sa pri rozdávaní do úst nedá vyhnúť, mohli by sme tým ohroziť tých, ktorí prichádzajú v rade za nami. Ruky si každý pri vstupe do chrámu má vydezinfikovať, prípadne môže mať so sebou vlastný malý dezinfekčný prostriedok. (Kto by z vážneho zdravotného dôvodu nemohol prijať Eucharistiu do rúk, nech na to upozorní kňaza pred bohoslužbou, a príde na sväté prijímanie na záver, ako posledný.)



• Sväté omše, ktoré sme slávili vo farskom kostole, budú z kapacitných dôvodov do úplného uvoľnenia opatrení dočasne v Dolnom kostole. Výnimkou je sv. omša v nedeľu o 10:30 h., ktorá ostáva zatiaľ jediná vo farskom kostole.




• Na všetky nedeľné sv. omše (aj na filiálkach) je potrebné z kapacitných dôvodov sa zapísať do tabuľky, ktorá bude zverejnená na farskej stránke (www.pezinok.fara.sk). Len na základe tohto zápisu bude dovolené sa sv. omše zúčastniť. Aj tí, ktorí nemajú Internet alebo s ním nevedia zaobchádzať, nech poprosia niekoho (dá sa to urobiť z ktoréhokoľvek miesta na svete), aby ich na sv. omšu zapísal, prípadne sa môžu prihlásiť telefonicky na tel. čísle 0910 852 231.




• Kto bude na nedeľnej sv. omši, nech je taký láskavý a na ďalšiu nedeľu sa nezapisuje a dá priestor iným. Ak v sobotu večer o 20:00 h. pred nedeľou budú ešte voľné miesta v tabuľke, potom sa môžu zapísať aj tí, ktorí boli na sv. omši v predchádzajúcu nedeľu.



• Miništranti sa zapisovať nemusia.




• Na sv. omše v týždni sa zatiaľ nezapisujeme, ale prosíme takisto o ohľaduplnosť. Ak budú vyhradené miesta obsadené, bude potrebné priestor opustiť. Preto je rozumné sadať si odpredu, aby nikto nemusel pri príchode blúdiť po kostole a hľadať, či je ešte niekde voľné miesto.



• Kostol otvoríme a dovnútra budeme púšťať vždy 15 minút pred sv. omšou.




Zdroj: www.pezinok.fara.sk

Inzercia