LOADING

Type to search

Ostatné

Od 12. marca platí na Slovensku mimoriadna situácia, dnes zasadá aj Ústredný krízový štát

redaktor tvpk 12 marca 2020

Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od dnešného dňa (12.3.2020) od 6.00 h. Dnes (12.3.2020) opätovne zasadá aj  Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky.

 

 

Podľa premiéra Petra Pellegriniho môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh. Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. “Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú,” povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

“Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území SR,”píše sa v predkladacej správe schváleného materiálu.

 

 

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

Kompletná informácia Úradu vlády SR k vyhláseniu mimoriadnej situácie je dostupná v tomto odkaze: https://bit.ly/2WcXUlj

 

 

Dnes (12.3.2020) o 11:00 h. sa na svojom ďalšom rokovaní stretne aj Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky, ktorý by mal prijať ďalšie opatrenia na ochranu proti šíreniu nákazy koronavírusom a ochorením COVID-19. Ústredný krízový štáb by mal okrem iného rozhodnúť aj o tom, či sa plošne v celej krajine uzavrú na dva týždne všetky školy.

 

Podrobné informácie o záveroch rokovania Ústredného krízového štábu SR budú k dispozícii na webovej stránke Ministerstva vnútra SR, resp. na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

 

 

 

O všetkých dôležitých usmerneniach v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnej situácie na Slovensku, resp. o výsledkoch rokovania Ústredného krízového štábu SR prinesieme informácie aj prostredníctvom mestských médií (webová a facebooková stránka mesta, resp. TV PEZINOK).

Inzercia