LOADING

Type to search

Polícia Život

Ochráňme si svoj majetok!

redaktor tvpk 15 októbra 2020

Najmä v týchto mesiacoch sa počet prípadov krádeží bicyklov zvyšuje. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku od januára 2020 eviduje v trestnom konaní 12 odcudzených bicyklov a ďalšie odcudzené bicykle v priestupkovom konaní. Zlodej sa neštítil v mnohých prípadoch prekonať rôzne prekážky, ktoré slúžili na zabezpečenie jeho predmetu záujmu (pivnice, ploty rodinných domov, záhradné domčeky, garáže). Jeden prípad bol objasnený, z prečinu krádeže bol obvinený 36-ročný muž, ktorý odcudzil bicykel zo stojana na bicykle spred predajne na Kolárovej ulici v Pezinku.


Ten, kto si prisvojí cudziu vec tým, že sa jej zmocní a spôsobí tak malú škodu (nad 266 eur)  dopúšťa sa trestného činu krádeže, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Ak spácha čin vlámaním, teda vnikne do uzavretého priestoru nedovoleným prekonaním uzamknutia alebo prekonaním inej zabezpečovacej prekážky použitím sily alebo ľsťou, bez ohľadu na výšku spôsobenej škody, sa rovnako dopúšťa trestného činu krádeže podľa zákona č. 300/2005 Z.z. Trestného zákona v znení neskorších predpisov.


Objasňovanie takýchto prípadov je zložité najmä vtedy, keď nie sú žiadni svedkovia a ani kamerový záznam. Pri pátraní po odcudzenom bicykli môže napomôcť výrobné číslo. Čím viac identifikačných znakov odcudzený bicykel má, tým sa uľahčí pátranie po ňom. Keď sa odcudzený bicykel vypátra, na základe tohto údaju sa vráti majiteľovi.


Bicykle patria medzi často kradnuté veci, pretože ich zlodeji môžu ľahko speňažiť. Krádežiam neraz napomáhame svojim bezstarostným konaním ako aj kúpou bicykla „pod cenu“ bez overenia jeho pôvodu.

Tu je len niekoľko odporúčaní, ako predísť krádeži svojho bicykla:


– ak si odkladáte bicykel v spoločných priestoroch v bytovom dome, kde bývate, dbajte spoločne s ostatnými obyvateľmi domu na stále uzamknutie týchto priestorov a kontrolujte vstup cudzích osôb v nich,


– k zvýšeniu bezpečnosť vašich vecí v spoločných a pivničných priestoroch v dome napomôže aj kamerový systém,


– pri odstavení bicykla na ulici použite vždy bezpečnostný zámok a snažte sa bicykel pripútať k pevnému bodu (stĺp, zábradlie, stojan), zabezpečte si kvalitný kovový uzamykací systém, najvhodnejšie je miesto, na ktoré vidíte z obchodu; cenné veci si vezmite vždy so sebou,


– ak ste v prítomnosti viacerých cyklistov, dajte prednosť fyzickej prítomnosti jedného z vás pri odstavených bicykloch,


– na pozemku si nenechávajte bicykle stáť voľne na miestach, kde sú viditeľné aj pre potencionálneho zlodeja,


– nepodporujte obchod s kradnutými bicyklami – ak vám núka niekto ojazdený bicykel za lacno „pod cenu“, preverte si jeho pôvod (žiadajte záručný list alebo doklad o kúpe),


– všímajte si pohyb cudzích osôb alebo motorových vozidiel vo Vašom okolí, aj Váš poznatok môže pomôcť polícii pri vyšetrovaní takýchto prípadov.


Vyskytol sa aj prípad, kedy sa zlodej vlámal do odstaveného vozidla a odcudzil z neho drahé, kvalitné bicykle v hodnote za viac ako 20.000 eur a majiteľovi pri návrate k autu zostal smutný pohľad. Aj príležitosť robí niekedy zlodeja a preto nechávajte tých vhodných príležitostí pre zlodeja dostať sa ku koristi, čo najmenej.

Inzercia