LOADING

Type to search

Iná udalosť Kultúra Pre deti Tanec Výstava

Nová výstava Skupinová terapia v Schaubmarovom mlyne

redaktor tvpk 06 augusta 2020

V Schaubmarovom mlyne v Pezinku sa v sobotu 15. augusta 2020 otvorí výstavou SKUPINOVÁ TERAPNIA nová sezóna 2020/2021.


Výstava Skupinová terapia v koncepcii kurátorky Petry Hanákovej predstaví asi tucet umelcov/umelkýň, ktorých práca má prevažne komunitný charakter, nie nevyhnutne „artefaktový” výstup, pričom obsah či energia ich účinkovania by sa dala vnímať aj ako istý druh tvorby endorfínov – zdieľania a vytvárania dobrej energie, vzájomného potešovania, liečby, relaxu, príjemne stráveného „tu a teraz”, prosto regeneračného zážitku komunity, spolu-zdieľaného flow.





PROGRAM
17.00 – Otvorenie výstavy Skupinová terapia
Výstava Skupinová terapia by chcela, nie náhodou práve v Pezinku-Cajle, meste/mieste so silným renomé psychiatrie, umením podchytiť narastajúcu úzkosť a unikajúci pocit radosti, na ktoré dnes reaguje stále viac umelcov. Na jednom mieste, v charizmatickom priestore starého mlyna, skoncentruje diela, v ktorých sa zrkadlí onen participatívny obrat i komunitný étos, tak ako ich zažívame či sme zažívali v umení a umeleckej prevádzke posledných dekád. Na nezdravý životný štýl výkonnostne nastavenej spoločnosti „odpovedá“ umenie pomalšími, akoby terapeutickými či relaxačnými témami a formátmi. Z umelcov sa stávajú kurátori – v umeleckom i psychiatrickom slova zmysle, sociálni a komunitní pracovníci…


Umelkyne / Umelci: Martina Bobríková a Oscar de Carmen, Katarína Brestovanská, Ľudmila Horňáková, Zuzana Janečková, Jana Kapelová, Barbora Kleinhamplová, Martin Kosorín, Magdaléna Kuchtová, KundyCrew, Karol Pichler, Nóra Ružičková, Erik Sikora, Jana Smokoňová, Jakub Straka, Kateřina Šedá, Maja Štefančíková, Lenka Záhorková.



PROGRAM PRE RODINY S DEŤMI
Programy pre rodiny s deťmi v spolupráci s vystavujúcimi umelcami Magdalénou Kuchtovou a Jakubom Strakom.


17.00 – 18.00 – Ruky z múky – program pre deti vo výstave
Aký je vzťah medzi rukami a cestom? Budeme experimentovať s lepkom, odhadovať a vážiť suroviny potrebné na výrobu chleba a rozprávať sa o chlebe trochu inak.


18.00 – 19.00
Popletený sad – program pre deti v sade
Ukážeme si ako očko za očkom vzniká pletenina, skúsime niektoré z množstva vzorov a spoločne prepletieme v sade stromy aj seba.


18.00
Komentovaná prehliadka mlynskej expozície
Aká je história Schaubmarovho mlyna? Kto v ňom žil a pracoval? Ako fungovala mlynská technológia? Prevedieme vás mlynskou expozíciou, minulosťou aj súčasnosťou Schaubmarovho mlyna.



19.15
Site-specific performance Via molae – Cesta mlyna
Traja tanečníci prevedú divákov rozmanitými zákutiami mlyna, ktoré si veľa pamätajú ale iba málo prezradia. Počas putovania oživia spiace miesta a prinesú svetlo do tmavých kútov boľavých čias. Hudba a spev naplnia mlyn a potečú ďalej ako voda, ktorá tomuto miestu tak chýba.
Koncept – kolektív tvorcov Katarína Brestovanská, Jana Smokoňová, Iva Mer, Martin Kosorín / Performancia – Edita Antalová, Iva Mer, Katarína Brestovanská, Martin Kosorín, Péter Cseri / Produkcia – Katja Thalerová, Nový Priestor o.z.
Kapacita: max. 25 ľudí



21.00
Koncert Ivana Mer
Koncert Ivany Mer v elektro-akustickom prevedení plnom atmosféry Vás zavedie do poetických krajín, ktorými sa môžete nechať unášať a vychutnávať si súmrak. Ivanu budú doprevádzať Jozef Berk na perkusie – slovenský hudobník pôsobiaci na londýnskej hudobnej scéne a Cristian Estrella z Argentíny, ktorý sa postará o vizuály koncertu a skladby doplní elektronickými zvukovými plochami, klávesami a ďalšími jemnými nástrojmi, ktoré dotvoria atmosféru snového univerza.


Ivana Mer – spev, klávesy / Cristian Estrella – elektronika, vizuály / Jozef Berk – perkusie

Inzercia