LOADING

Type to search

koronavírus

Mesto spustilo telefonickú Senior Linku pomoci

redaktor tvpk 23 marca 2020

Od dnešného dňa (23.3.2020) spúšťa mesto Pezinok telefonickú Senior Linku pomoci pre osamelo žijúcich seniorov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím z Pezinka. Linka bude dostupná každý pondelok, utorok, stredu a piatok v dopoludňajších hodinách – od 9.00 do 12.00 hod. na telefónnych číslach 033/6901 302 alebo 033/6901 307.

 

Z dostupných celosvetových štatistík je zrejmé, že najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva z pohľadu komplikácií pri ochorení COVID-19 sú seniori. Mesto Pezinok prijalo viaceré preventívne opatrenia na ochranu našich seniorov v zariadeniach, ktoré sú v správe mesta, resp. im mesto poskytuje terénnu opatrovateľskú starostlivosť.

 

Komu je telefonická Senior Linka určená

Avšak vieme, že na území Pezinka žije mimo zariadenia opatrovateľskej služby omnoho viac obyvateľov v seniorskom veku, resp. obyvateľov s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí od mesta nevyužívajú žiaden druh sociálnej služby. Určite sú medzi nimi takí, ktorým v tomto ťažkom období pomáha rodina či známi. Časť z nich ale môže žiť osamelo a na takúto pomoc sa spoliehať nemôžu. V čase, kedy epidemiológovia odporúčajú najmä seniorom izolovať sa a chrániť pred kontaktom s inými ľuďmi, sa práve takíto ľudia môžu cítiť ešte viac izolovaní. Môžu mať problém obstarať si nákupy, môžu im chýbať lieky, pretože sa boja ísť medzi ľudí.

Na podporu a pomoc pre týchto obyvateľov, keďže v prípade nich chýba mestu dostatok informácií o ich sociálnej situácii, spúšťa mesto Pezinok od 23.3.2020 telefonickú Senior Linku pomoci, ktorá bude dostupná:

  • každý pondelok, utorok, stredu a piatok od 9.00 do 12.00 hod.
  • na telefónnych číslach 033/6901 302 alebo 033/6901 307

 

Prostredníctvom tejto Senior Linky budú pracovníci referátu sociálnej starostlivosti Mestského úradu v Pezinku, Alena Černáková a Juraj Tyčiak, poskytovať telefonické poradenstvo, sociálnu podporu a pomoc starším občanom (osamelo žijúci seniori, vdovy, vdovci, bezdetní občania) a ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím.

 

Pracovníci referátu sociálnej starostlivosti sa budú pýtať všetkých, ktorí na linku zavolajú, na ich súčasnú sociálnu situáciu a budú zisťovať konkrétne potreby pomoci pre týchto obyvateľov. Na Senior Linku budú môcť zavolať aj občania z Pezinka, ktorí vedia o osamelo žijúcich senioroch vo svojom v okolí, o ktorých vedia, že im nemá kto pomôcť.

 

 

zdroj, foto: www.pezinok.sk

Inzercia