LOADING

Type to search

Samospráva Život

Mesto pripravuje výruby v centre mesta

redaktor tvpk 24 januára 2020

Mesto Pezinok získalo 22. januára 2020 právoplatný súhlas na výrub 23 sofor japonských nachádzajúcich sa v pamiatkovej zóne centra mesta na ulici M. R. Štefánika a na Radničnom námestí. Povolenie k výrubu vydalo mesto Svätý Jur ako určený prvostupňový správny orgán štátnej správy vo veciach správnych konaní v oblasti ochrany prírody. V súlade s týmto povolením mesto nahradí tieto stromy najneskôr do konca roka 2021 náhradnou výsadbou – 60 novými stromami.

 

Žiadosť o výrub podalo mesto ešte 17. septembra minulého roka na základe odborného posudku „HODNOTENIE DREVÍN, Vybraté dreviny – sofory japonské v centre mesta Pezinok“, ktorý v auguste 2018 spracoval pre mesto Ing. Martin Kolník VELES. V tomto posudku bolo hodnotených celkovo 88 sofor japonských z centra.

 

65 sofor bolo pre zlý zdravotný stav odporúčaných na rôzne typy orezov s termínom realizácie najneskôr do 2 rokov (zdravotné, bezpečnostné a redukčné orezy od 10 do 30 %) na zabezpečenie ich prevádzkovej bezpečnosti, keďže rastú v lokalite s vysokým pohybom chodcov – nad chodníkmi, resp. nad parkovacími miestami. Tieto orezy už mesto vykonalo minulý rok v novembri.

 

Žiaľ, ďalších 23 sofor bolo v odbornom posudku vyhodnotených so stupňom poškodenia 3 až 4 z celkovo 5-stupňovej stupnice. Ide o stredné až ťažké poškodenie s odporúčaním na okamžitý výrub najneskôr do 2 rokov. Štvrtý stupeň poškodenia má až 16 týchto sofor. Drvivá väčšina sofor (21 ks) je postihnutá drevorozkladnými organizmami a hubami, ktoré rozkladajú drevenú hmotu a ohrozujú tak celkovú stabilitu stromov, čím hrozí rozlomenie stromov a pád veľkých konárov, resp. celých stromov. Jedna sofora má úplne preschnutú korunu a u poslednej sofory je výrazne narušená jej stabilita. Keďže všetky stromy sa nachádzajú v lokalite s vysokým pohybom chodcov – nad chodníkmi, resp. nad parkovacími miestami, sú vážnym bezpečnostným rizikom pre obyvateľov, resp. ich majetok.

 

Závery odborného posudku Ing. Martina Kolníka z roku 2018, ktoré mesto doložilo k svojej žiadosti o výrub, potvrdili a súhlasné stanovisko s výrubom týchto stromov poskytli aj Správa chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, keďže centrum mesta vrátane verejnej zelene je pamiatkovou zónou. Obe tieto inštitúcie realizovali v rámci výrubového konania aj svoje vlastné nezávislé odborné posúdenia. Povoľovací správny orgán zobral vo svojom rozhodnutí do úvahy aj všetky pripomienky ďalšieho účastníka výrubového konania, p. Vladislava Marušica, ktoré sa týkali termínu uskutočnenia výrubu a počtu stromov v náhradnej výsadbe.

 

V súlade s právoplatným výrubovým povolením musí mesto Pezinok zrealizovať:

 

• VÝRUBY 23 sofor do konca februára 2020 – mimo vegetačného obdobia,
• NÁHRADNÚ VÝSADBU v počte 60 nových stromov najneskôr do konca roka 2021.

 

Náhradnú výsadbu musí mesto zabezpečiť prioritne na pozemkoch, kde sa vykoná výrub, resp. na pozemkoch vo vlastníctve mesta. Pred náhradnou výsadbou v pamiatkovej zóne centra musí mesto najskôr spracovať projektovú dokumentáciu, ktorá podlieha schváleniu Krajským pamiatkovým úradom.

 

Do zoznamu sofor z centra mesta určených na výrub pribudla aj jedna sofora, pôvodne určená na 30 % redukciu koruny, ktorá mala byť vykonaná v rámci orezov stromov v novembri 2019. Odborník – arborista, ktorý vykonával pre mesto tieto orezy, však na základe aktuálnej odbornej obhliadky stromu skonštatoval výrazné zhoršenie jeho prevádzkovej bezpečnosti a odporučil ho na okamžitý havarijný výrub, ktorý mesto zrealizuje taktiež do konca februára 2020.

 

Mesto Pezinok v súlade s vyššie uvedenými informáciami vyhlásilo verejnú súťaž na výrub 24 sofor v centre Pezinka. V priebehu budúceho týždňa budú informačnými tabuľkami označené všetky stromy určené na výrub. Zároveň po prijatí rozpočtu na rok 2020 začne mesto s prácami na výbere dodávateľa projektovej dokumentácie pre náhradnú výsadbu v pamiatkovej zóne centra mesta a po jej schválení Krajským pamiatkovým úradom zrealizuje najneskôr do konca roka 2021 náhradnú výsadbu nových stromov v zmysle podmienok právoplatného výrubového povolenia.

 

Úplný článok k tejto téme je uverejnený na webovej stránke mesta Pezinok. Jeho súčasťou sú aj názory dvoch odborníkov – arboristov, ktorí posudzovali zdravotný stav sofor v centre mesta, na dôvody tohto výrubu, i nasledujúce prílohy:

 

Zdroj: http://www.pezinok.sk

Inzercia