LOADING

Type to search

Samospráva Život

Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z participatívneho rozpočtu BSK

redaktor tvpk 10 apríla 2019

Bratislavský samosprávny kraj aj v tomto roku vyhlasuje Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z participatívneho rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja na rok 2019. O rozdelení 255 880 eur budú opäť formou hlasovania rozhodovať obyvatelia kraja, ktorí tak podporia malé komunitné projekty. Záujemcovia môžu svoje projekty prihlasovať až do 20. mája.

 

 „Participatívny rozpočet umožňuje obyvateľom kraja rozhodnúť o pridelení vyše štvrťmilióna na všeobecne prospešné a verejnoprospešné projekty ako voľnočasové aktivity, šport, životné prostredie, zdravotníctvo a sociálna pomoc či komunitná infraštruktúra. Zapojenie verejnosti do rozhodovania o použití verejných zdrojov prispieva k zvýšeniu transparentnosti a prehľadnosti verejného rozhodovania. Verím, že aj táto druhá výzva bude úspešná a prekoná minuloročný počet projektov, kedy ich bolo zaregistrovaných 150,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z participatívneho rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja na rok 2019 je otvorená do 20. mája. Druhý ročník výzvy však prináša aj niekoľko zmien. Výška poskytnutej dotácie je maximálne 3 500 eur pre projekt a nie 5000 eur, ako v roku 2018. Cieľom zníženia maximálnej dotácie je podpora väčšieho počtu malých komunitných projektov. Podpora je určená len pre obce, mestá, ale aj právnické osoby z územia Bratislavského samosprávneho kraja. Z okruhu žiadateľov vypadli obchodné spoločnosti a fyzické osoby-podnikatelia, nakoľko zámerom je podporiť všeobecne prospešné a verejnoprospešné služby.

 

Každý žiadateľ môže podať iba jednu žiadosť v rámci tejto výzvy. Spolufinancovanie zo strany žiadateľa nie je povinné. Suma 255 880 eur, vyčlenená pre participatívny rozpočet, je rozčlenená podľa počtu obyvateľov do ôsmich teritórií nasledovne:

Bratislava I.   15 966 €

Bratislava II.  45 181 €

Bratislava III. 26 122 €

Bratislava IV. 38 054 €

Bratislava V.  43 562 €

Senec             33 275 €

Malacky         28 700 €

Pezinok          25 020 €

 

Žiadateľ o dotáciu z participatívneho rozpočtu vyplní žiadosť elektronicky cez dotačný portál BSK www.rozhodni-bsk.sk, kde sa zaregistruje a vyplní formulár. Vyplnenú žiadosť treba vytlačiť a spolu s povinnými prílohami doručiť do 20. mája 2019 na Podateľňu Úradu BSK buď osobne alebo poštou na adresu:

Bratislavský samosprávny kraj

Sabinovská 16, P.O. Box 106

820 05 Bratislava 25

 

Na obálke treba uviesť „Participatívny rozpočet“. Rozhodujúci je dátum podania v Podateľni Úradu BSK alebo dátum podania na pošte.

 

O tom, ktoré projekty získajú podporu pre realizáciu rozhodnú hlasovaním obyvatelia BSK formou elektronického hlasovania cez www.rozhodni-bsk.sk. Podporené budú projekty s najvyšším počtom získaných hlasov. Výsledky hlasovania, ako aj zoznam úspešných žiadateľov, budú zverejnené na www.rozhodni-bsk.sk.

Inzercia