LOADING

Type to search

Kultúra Výstava

Výstava Do divočiny! v Schaubmarovom mlyne

redaktor tvpk 10 mája 2019

Poďte s nami stráviť začiatok leta v galérii výtvarného umenia v Schaubmarovom mlyne! V nedeľu 12. mája 2019 otvoríme sezónu novou výstavou Do divočiny, ktorú budú sprevádzať komentované prehliadky mlyna, workshopy pre rodiny a na svoje si prídu aj fanúšikovia hudby vďaka koncertom zvučných mien alternatívnej slovenskej hudobnej scény, kapelám Noisecut a Longital. To všetko s dobrým jedlom, pitím a atmosférou na čerstvom vzduchu.

 

 

Tohtoročný letný program otvorí ako obvykle nová výstava, opäť nadväzujúca na špecifickosť Schaubmarovho mlyna – so zámerom prinášať do mlyna nielen moderné a súčasné umenie a dizajn, ale aj témy, ktoré majú k tomuto miestu vzťah. Po výstavách, ktoré reagovali buď na tradíciu insitného umenia, alebo tradíciu keramickej tvorby v regióne, nás tentokrát zaujíma téma prírody, divočiny, do ktorých sa človek s rôznymi úmyslami navracia. „Výstava Do divočiny sa zameria na moment
vstupovania (civilizovaného) človeka – jednotlivca – do (divokej) prírody, do ktorej prichádza z rôznych dôvodov – najmä však preto, aby hľadal a nachádzal stratené vedomie jednoty. Ukáže to, ako ju „používame“, staráme sa o ňu, ničíme ju, ochraňujeme, bojujeme s ňou,“ vysvetľuje kurátorka výstavy Alexandra Tamásová (SNG).

 

 

Výstava nakoniec nebude hovoriť ani tak o prírode, ako skôr o ľuďoch a rôznych postojoch, ktoré k nej zachovávajú, prostredníctvom diel najmä slovenských súčasných umelkýň a umelcov (Erika Miklóšová, Oto Hudec, Filip Jurkovič, Rastislav Sedlačík, Michal Machciník, Rastislav Podoba, Michal Kern a ďalší). Predstaví diela zo  zbierky SNG, z ktorých niektoré vznikli priamo pre výstavu.

 

 

Otvorenie výstavy bude už tradične sprevádzať program pre rodiny s deťmi, komentované (interaktívne) prehliadky a workshopy. Hudobné spestrenie prinesie projekt Noisecut so speváčkou Norou Ibsenovou a kapela Longital, ktorej členovia sú okrem iného zakladateľmi prestížneho slovenského labelu Slnko Records.

 

 

 

Program otvorenia sezóny 12. mája 2019

OTVORENIE VÝSTAVY – 15.00 | Slávnostné otvorenie výstavy Do divočiny
Kurátorka: Alexandra Tamásová
Výstava Do divočiny predstaví diela (najmä) súčasných slovenských umelkýň a umelcov, ktorí sa zaoberajú témou divokej prírody. „Príroda“ alebo „divočina“ existujú ako konštrukty ľudskej mysle, ktoré staviame do opozície voči „civilizovanému“, čiže človekom obývanému a stvárnenému prostrediu.

 

 

WORKSHOPY PRE RODINY

15.00 – 17.00 | Putovanie svetla workshop pre rodiny s deťmi

Naším ateliérom bude dvor a záhrada mlyna plná stromov a kríkov, ktoré nám poskytujú tieň pred páľavou slnka. Budeme pozorovať putovanie svetla priestorom a pohyb tieňov. Tento premenlivý jav skúsime vizuálne zachytiť.

 

15.00 – 17.00 | Škumpa vlasatá bádateľské aktivity pre rodiny s deťmi
Dialóg s prírodou sa začína jej poznaním, a preto sme pre rodiny s deťmi pripravili prírodovedecké bádateľské aktivity v našom sade, pri ktorých preskúmate, porovnáte a spoznáte rôzne ovocné stromy a kríky. Ako rozpoznať duly, hrušky, jablone, slivky či marhule? Je bršlen strom či ker? Ako dlho stromy vlastne rastú?

 

KOMENTOVANÉ PREHLIADKY PRE DETI A DOSPELÝCH
15.30 + 16.30 | Komentované prehliadky Schaubmarovho mlyna
Aká je história Schaubmarovho mlyna? Kto v ňom žil a pracoval? Ako fungovala mlynská technológia? Prevedieme vás minulosťou aj súčasnosťou Schaubmarovho mlyna – mlynskou expozíciou aj galériou.

 

16.00 – 17.00 | Expres do divočiny
interaktívna prehliadka s deťmi a pre deti.  Pošlite svoje deti na expedíciu do divočiny. Deti prevedieme novou výstavou, preskúmame diela na výstave a zistíme, čo všetko je možné zažiť prostredníctvom umenia.

 

 

KONCERTY

17.00 | Noisecut
Kapela Noisecut ovládla prvé ročníky Radio_Head Awards a etablovala sa na slovenskej alternatívnej scéne. Jej pôsobenie však nečakane ukončila smrť speváčky Bety K. Majerníkovej. Po rozlúčkovom koncerte v roku 2012 považovali členovia kapely Noisecut jej existenciu za uzavretú a nad možným návratom nikto nerozmýšľal. To sa veľmi rýchlo zmenilo, keď ich Rádio_FM oslovilo s možnosťou účinkovania na výročnom desiatom ročníku udeľovania cien RHA. Reakcia bola okamžitá – prečo nie, ak by spievala Nora Ibsenová z Fallgrapp? Keďže Nora súhlasila, vystúpenie na udeľovaní cien sa stalo skutočnosťou. Noisecut odohral úspešný koncert a po reakciách publika a fanúšikov nič nebránilo vyskúšať si ďalšie koncerty.

 

18.00 | Longital
Longital sú stálicou slovenskej a českej hudobnej scény a zároveň zakladateľmi prestížneho slovenského labelu Slnko Records. Za 17 rokov existencie má skupina na konte 12 albumov a koncerty v 12 krajinách Európy, v USA a Kanade. Koncert predstaví prierez tvorbou Longitalu s dôrazom na aktuálny album Divoko, ktorý vznikol v
produkcii legendárneho Ondřeja Ježka (Jámor Studio Praha) a bol nominovaný na cenu Radio_Head Awards v kategórii Album roka. Česká kritika ho zaradila medzi najzaujímavejšie slovenské albumy (Musicserver). Zaznejú aj piesne z pripravovaného albumu Mauna (vychádza v septembri 2019).

Inzercia