LOADING

Type to search

Kultúra Literatúra Šach Šport

Prezentácia knihy „Richard Réti – Šachový génius“

redaktor tvpk 17 októbra 2019

V piatok 18. októbra o 18:00 hod. sa uskutoční v Malokarpatskom múzeu v Pezinku prezentácia knihy Richard Réti – Šachový génius. Jej autorom je historik umenia Oliver Solga. Publikácia má 188 strán (vrátane 43 fotografií a 12 kresieb) a je prvou svojho druhu, ktorá o tomto geniálnom šachovom veľmajstrovi vyšla na Slovensku.

 

Publikácia vychádza pri príležitosti 130. výročia narodenia a 90. výročia úmrtia jedného z najväčších šachistov, šachových publicistov a pedagógov, akých mala táto hra v celej svojej bohatej histórii. Mimoriadny životný príbeh človeka a šachového veľmajstra Richarda Rétiho je v nej opísaný na základe štúdia mnohých domácich i zahraničných prameňov. Autor prináša informácie, ktoré sa týkajú nielen jeho originálnej osobnosti a mimoriadneho významu, ale aj množstvo dobových súvislostí, najmä po vzniku Československej republiky a po Rétiho prijatí československého štátneho občianstva v roku 1920. V knihe sú spomenuté všetky jeho dôležité turnaje a víťazstvá, svetový rekord v hre naslepo, a tiež účasť na šachovej olympiáde. Okrem iného sa autorovi podarilo objaviť aj jeho pezinský rodný dom a publikovať množstvo jeho väzieb na Slovensko.

 

Autor publikácie Oliver Solga (1954) získal, okrem iného, v roku 2017 Medzinárodnú hlavnú cenu Egona Erwina Kischa za svoju publikáciu Ján Kupecký – Život a dielo. Je známy aj ako výtvarník, karikaturista, tvorca známok a bývalý dlhoročný primátor mesta Pezinok.

 

Inzercia