LOADING

Type to search

cestovný ruch Projekty vinárstvo Vinohraníctvo Život

Pezinské viechy 2019

redaktor tvpk 28 mája 2019

Malokarpatské múzeum v Pezinku spolu so Združením pezinských vinohradníkov a vinárov sa pred šiestimi rokmi rozhodlo oživiť tradíciu viech.

 

 

 

O tom, že tento jedinečný produkt, ktorý skĺbil históriu, vinohradníctvo, vinárstvo a cestovný ruch má odozvu, svedčí aj narastajúca popularita podujatia. V tomto roku môžete ochutnať vínka siedmich vinárstiev v užšom i širšom centre mesta od mája do októbra. Vinári Vám predstavia svoje vína vždy v stredu až sobotu od 17.00 do 21.00 hod. (platí v mesiacoch máj – august; v mesiacoch september a október od 17.00 do 20.00 hod.).

 

 

 

Výčap vína pod viechou bol v Uhorsku kráľovským právom. Keďže mestá potrebovali naplniť pokladnicu predajom vlastného vína, vinohradníci dostali možnosť obchodovať len v stanovenom termíne (väčšinou od Michala do Juraja).

 

 

 

Viecha bola povolená v priestoroch, ktoré patrili vinárovi a víno si zákazník mohol vypiť na mieste, či vziať so sebou. Vinár mohol vo svojom podniku čapovať vzácny mok počas dvoch týždňov, max. ale päťkrát v roku. Výčap bol väčšinou povolený do 22. hodiny. Dom vinára bol označený vencom z viničných listov, zväzkov čečiny a stúh. Tak okoloidúci návštevníci vedeli, že sa môžu zastaviť na vínko, vodu a vo výnimočných prípadoch i hrianku a pečenú hus. Vďaka výčapu vína pod viechou mohli menší vinohradníci predať až tretinu svojej celoročnej produkcie, preto zohrávala veľký význam, ktorý bol prerušený v r. 1948 nástupom totalitného režimu.

 

 

Bližšie informácie:
PhDr. Martin Hrubala, PhD., Malokarpatské múzeum
tel.: 0911 400 495, e-mail: martin.hrubala@muzeumpezinok.sk

Inzercia