LOADING

Type to search

Doprava Polícia Život

Nezodpovední vodiči na pezinských cestách

redaktor tvpk 24 septembra 2019

Za posledný mesiac policajné hliadky v okrese Pezinok prichytili na cestách až 9 vodičov pod vplyvom alkoholu. 7 mužov a 1 žena pri vykonanej dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu mali pozitívny výsledok nad 1 promile a 1 muž sa odmietol podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky. Aj v prípade muža, ktorý odmietol dychovú skúšku alebo odber krvi, sa prihliadalo ako na vodiča pod vplyvom alkoholu.

 

 

 

Polícia opätovne apeluje na všetkých vodičov, aby si v žiadnom prípade po požití alkoholu nesadali za volant auta. Takýmto nezodpovedným konaním ohrozujú nielen seba, ale aj všetkých účastníkov cestnej premávky a hneď sa môže stať nešťastná udalosť, ktorej sa dalo vyvarovať. Alkohol znižuje schopnosť vodiča sústrediť sa a spomaľuje jeho reakčný čas na situácie v cestnej premávke. Dnešná hustota premávky, rôzne dočasné dopravné obmedzenia a nastupujúca zmena počasia s prichádzajúcim jesennými počasím sa každodenne podpisujú pod promptné reakcie vodičov na situácie na našich cestách, kde alkohol nemá čo robiť.

 

 

V zmysle Trestného zákona každému vodičovi, ktorý v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorú si privodil vplyvom návykovej látky, vykonával činnosť, pri ktorej mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku, môže hroziť trest odňatia slobody až na jeden rok za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

 

 

Policajné hliadky sa pri každodennej kontrole na cestách zameriavajú na tento negatívny jav, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje bezpečnosť cestnej premávky a jej samotných účastníkov. Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu pre vodičov za volantom. Každý vodič by si mal uvedomiť, že jazdou pod vplyvom alkoholu nehrozí len strata vodičského preukazu a pokuta, ale ide tu najmä o ostatných účastníkov cestnej premávky, ktorí sa kvôli nim v momente dostanú do ohrozenia života. Opätovné vybavenie vodičského oprávnenia pre takéhoto nezodpovedného vodiča tiež nebude lacné a jednoduché, čakajú ho totiž ďalšie návštevy odborníkov v súvislosti s požitím alkoholu za volantom.

Inzercia