LOADING

Type to search

Hudba

Karpatskí Pastieri vydali svoj debutový album

redaktor tvpk 16 septembra 2019

V júni tohto roku vydala slovenská kapela Karpatskí Pastieri svoj debutový album s rovnomenným názvom Karpatskí pastieri. Ten pozostáva z ôsmich skladieb, ktoré vznikali zhruba pred 15 rokmi, ale nakoľko sa nikdy nedopracovali k ich oficiálnemu vydaniu, rozhodli sa spoločne, že to urobia práve v tomto období.

Po pol roku usilovnej práce v štúdiu RatNoise u gitaristu a producenta Branislava Biznára tak uzavreli pomyselný kruh svojej minulosti a obľúbené, staré skladby podrobili nekompromisným úpravám. Vďaka tomu získali moderný zvuk a aranžmánovo a kompozične ich posunuli na vyššiu úroveň.

„Za tých desať rokov odkedy sme našu hudobnú aktivitu v rámci kapely ukončili sa každý z nás hudobne posunul ďalej. Bolo nám teda jasné, že to musíme celé uchopiť nanovo a pozrieť sa na to cez náš objektív dnešnej doby. Súčasne sme ale chceli zachovať charakter a spirit jednotlivých pesničiek. Nájsť kľúč k tomu ako to urobiť nebolo jednoduché. Myslíme si ale, že sme to nakoniec zvládli veľmi dobre, hlavne teda vďaka nášmu producentovi Branislavovi Biznárovi a s výsledkom sme absolútne spokojní.“ uviedli spoločne.

Sedem textov na albume, ktoré vznikli zhruba v podobnom období ako samotné skladby, pochádza z pera režiséra Patrika Lančariča. Na svojej aktuálnosti a kvalite však vôbec nič nestratili. Práve naopak. K súčasným aranžom rovnako výrazne prospela nová posila v rámci kapely, bubeník Emil Frátrik, ktorý je známy svojim nezameniteľným a originálnym štýlom hrania.

Karpatskí Pastieri si k nahrávaniu prizvali aj pár svojich obľúbených hostí. O perkusie v skladbe Matrix sa postaral najznámejší latinskoamerický perkusionista na Slovensku Eddie Portella a na sláčikové nástroje v skladbách Karpatskí pastieri a Matrix si zahrala vynikajúca huslistka, pôvodom z Bulharska, Elena Minkova. O hovorené slovo v skladbe Matrix, ktoré napísal dramaturg Peter Pavlac sa postarala známa, slovenská herečka Jana Oľhová.

Album vyšiel pod značkou Artforum Pezinok a kapela ho tento rok v júli pokrstila na najväčšom, slovenskom festivale Pohoda v Trenčíne. Funkciu krstných rodičov prevzalo pod svoj patronát FSH.

Foto: Andrej Balco
www.andrejbalco.com

Cirkus Európa: https://www.youtube.com/watch?v=VN0D8p2AJV0
Karpatskí Pastieri – live in MMC 2017: https://www.youtube.com/watch?v=4rxVikvTsEc

 

FB: https://www.facebook.com/karpatskipastieri.sk
Instagram: https://www.instagram.com/karpatski_pastieri
YT: https://www.youtube.com/channel/UCgCZz4joxw6NCPOJ2jwSPJg

Inzercia