LOADING

Type to search

Hudba Kultúra

18. ročník Dychovky v preši

redaktor tvpk 15 augusta 2018

Dychová hudba ako žáner je súčasťou hudobnej kultúry na Slovensku. Od založenia prvej dychovej hudby na Slovensku ubehlo už vyše 180 rokov, v Pezinku 144 rokov. Počas tohto obdobia prešla dychová hudba na Slovensku zložitým vývojom, no vždy dokazovala a aj v súčasnosti dokazuje svoje opodstatnenie a potrebnosť tohto žánru v našej spoločnosti. Dychová hudba bola, je a bude vždy potrebná!

Pred nami je leto a s ním pestrá paleta kultúrnych akcií v našom meste. Neodmysliteľnou súčasťou nášho kultúrneho leta v meste Pezinok je festival ,,Dychovky v Preši“, ktorý je zaradený ako ,,Top podujatie“ v našom meste. Festival ,,Dychovky v Preši“ je osobitým festivalom v sérii festivalov a na Slovensku je to najväčší festival dychoviek. Má svoju pevnú dramaturgiu, svoju ,,vôňu“ , svoj osobitý esprit. A aj preto spolok dychová hudba Cajlané, Pezinské kultúrne centrum, Fanklub DH Cajlané opäť pripravujú štvordňový maratón hudby a piesní, ktorý sa uskutoční 16. – 19. augusta 2018.

Tohto roku si počas festivalu pripomenieme výročia velikánov dychovej hudby a hudobných skladateľov a to: 110 rokov od narodenia pána Karola Pádiveho a 30 rokov od úmrtia pána Jaromíra Vejvodu, ktorý je autorom najznámejšej piesne vo svete ,,Škoda lásky“.

Hlavné koncerty osemnásteho ročníka súťaže budú opäť v Zámockom parku za jazerom. Tak ako po minulé ročníky i tentokrát sa dychové orchestre prihlásili tak do súťaže ako aj do sprievodných koncertov, ktoré budú znieť v našom malokarpatskom meste Pezinok. Tohto ročníka sa zúčastnia dychové orchestre z Česka, Rakúska a zo Slovenska. O hlavnú cenu festivalu budú súťažiť tieto dychové hudby: Zevelanka SK, Blaskapelle Marchfeld A, Hornosrniaská SK, Leškovanka CZ, Kamaráti SK. Ich výkon bude hodnotiť už tradične medzinárodná odborná porota.

Štvordňový festival začne už vo štvrtok 16. augusta 2018 o 19.00 h sv. omšou za zomrelých a žijúcich členov dychovej hudby v našom meste. Tento rok bude sv. omša v kostole Premenenia Pána (Dolný kostol) s dychovou hudbou Vinosadka SK. Prvé sprievodné koncertovanie začne po sv. omši o19.45 na Radničnom námestí. Druhé sprievodné koncertovanie bude v piatok 17. augusta 2018 v Krušičovej kúrii o 17.00 h za účasti dychových hudieb Malačané SK, Šenkvičanka SK, Grinavanka SK. Tretie sprievodné koncertovanie už tradične v sobotu 18. augusta 2018 od 9.00 h na Trhovisku na Kupeckého ulici, kde Vám zahrajú Svätojurská dychovka SK a dychová hudba Šarfianka SK. Štvrté sprievodné koncertovanie bude v Zámockom parku v sobotu 18. augusta 2018 podvečer od 17.00 h do 18.30 h, kde vystúpi dychová hudba Karpatská kapela, ktorá na našom festivale v minulosti získala zlaté pásmo a cenu predsedu festivalu. Prvým zahraničným hosťom bude najstaršia dychová hudba z juhočeského kraja dychová hudba Babouci CZ. Kapelník Petr Shýbal so svojimi chlapmi nám predvedú svoj program v sobotu v Zámockom parku od 19.00 do 21.00 h. Súťažný deň, nedeľa 19. augusta 2018 začne o 9.00 h koncertovaním dychových hudieb v rôznych častiach centra mesta. Tradičný sprievod zúčastnených dychových orchestrov bude o 13.30 h od Domu kultúry do Zámockého parku, kde o 14.00 h začne súťažná časť Medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb ,,Dychovky v Preši“. Nedeľňajší hosť mažoretky Liviana Bratislava budú súčasťou sprievodu mestom. V nedeľu po súťažnej časti vystúpi druhý zahraničný hosť viacnásobný majster Európy dychová hudba – Vlado Kumpán a jeho muzikanti.

Upozorňujeme, že Zámocký park bude 18. augusta od 06.00 h až do 12.00 h 20. augusta 2018 pre verejnosť uzatvorený. Vstup bude umožnený iba pre návštevníkom festivalu. Toto opatrenie je nutné z dôvodu zabezpečenia tribúny, zastrešenia, ozvučenia, sedenia pre návštevníkov, bufetu na občerstvenie a ďalšieho technického zabezpečenia festivalu. Ďakujem Vám za pochopenie a verím, že úspech tohto kultúrneho podujatia je spoločným želaním. Nie je treba pripomenúť, že i tohto roku sa opäť snúbi krása hudby, piesní a krojov. Takže, priatelia, uvidíme sa tretí augustový víkend v Krušičovej kúrii, na Trhovisku, v centre mesta a v Zámockom parku na XVIII. ročníku Medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb ,,Dychovky v Preši“. Podrobný program festivalu uverejníme v júlovom čísle Pezinčana.

Inzercia