LOADING

Type to search

FootGolf Šport

Prvý Pezinčan hral na majstrovstvách sveta vo Footgolfe

redaktor tvpk 27 decembra 2018

V marockom Marakéši sa 9. – 16. decembra 2018 uskutočnili 3. majstrovstvá sveta vo FootGolfe, na ktorých mal po prvý raz zastúpenie aj Pezinok. V jednej z troch individuálnych kategórií, muži, seniori – muži nad 45 rokov, ženy, sa medzi seniormi predstavil slovenský seniorský vicemajster Rastislav Blaško z pezinského klubu 1. SFGK Carpathians Slovakia.  Pre Blaška je to už tretia účasť na svetovom šampionáte v ostatných troch rokoch v kombinovaných športoch spojených s futbalom, v roku 2016 hral v Nemecku na MS vo futbalgolfe a v roku 2017 v Česku na MS vo futbalpoole dvojíc.

Rastislav Blaško na 3. MS vo FootGolfe obsadil v kategórii seniori – muži nad 45 rokov celkové 55. miesto. Slovensko v súťaži 33 krajín sa prebojovalo medzi najlepších osem štátov sveta. V osemfinále porazilo Japonsko 4:3 a v boji o štvoricu najlepších podľahlo Veľkej Británii 1:3. Slovensko týmto umiestnením potvrdilo svoju pozíciu z 2. MS v Argentíne 2016, kde sa umiestnilo v štvrťfinále.

Najlepším zo Slovákov v kategórii mužov bol 22-ročný Martin Šimončič zo Slovenského Grobu a v kategórii žien 16-ročná Rebeka Režná zo Svätého Jura, obaja skončili na 6. mieste. V mužskej kategórii zvíťazil Argentínčan Matías Perrone, v ženskej Britka Sophie Brown, medzi seniormi Talian Stefano Griggolo a v tímoch Francúzsko.

FootGolf na Slovensku sa začal hrať po prvý raz v roku 2014, kedy bola založená aj Slovenská FootGolfová Asociácia (SFGA). O rok na to sa rozbehla hlavná súťaž – Slovenská FootGolfová Tour a jej prvým víťazom sa stal bývalý futbalový reprezentant Ján Kozák ml.  Ako úradujúci majster Slovenska na 2. majstrovstvách sveta v Argentíne v roku 2016 vybojoval ako najlepší Európan bronzovú medailu a Slovensko osadilo 6. miesto. Na týchto majstrovstvách sveta pôsobil aj Rastislav Blaško v pozícii hovorcu SFGA a aj ako novinár a fotoreportér, prvý zo Slovenska. Ďalšími víťazmi Slovenskej FootGolfovej Tour sa stali Tomáš Bartko (2016, 2018) a Michal Dian (2017).  Od roku 2018 sa Tour hrá iba na 18-jamkových ihriskách. K Tour bol pridaná v roku 2018 nová súťaž Slovenský FootGolfový Pohár, ktorý víťazom sa stal Michal Dian. Pohár sa hrá na technickejších 9-jamkových ihriskách, ktoré sa hrajú dve kolá. Okrem toho sa vyhodnocujú víťazi v kategóriách seniori – muži nad 45 rokov, ženy a juniori do 17 rokov. Od roku 2019 sa budú hráči vyhodnocovať v kategóriách profesionáli a amatéri, ktorí budú hrávať spolu turnaje pre širšie zapojenie nových záujemcov.

V Pezinku pôsobí 1. Slovenský futbalgolfový a footgolfový klub Carpathians Slovakia, zaregistrovaný ako občianske združenie a vedie ho Rastislav Blaško. 1. SFGK Carpathians Slovakia obsadil v roku 2018 v Tour 7. miesto spomedzi 12 klubov a v pohári 5. miesto.

FootGolf je spojenie futbalu a golfu. Hrá sa podľa pravidiel golfu na 18 jamiek, hrá sa na golfových ihriskách mimo dráh golfistov, kope sa však nohou do futbalovej lopty č. 5 a jamky majú priemer 53 – 55 cm s hĺbkou 30 cm. Víťazom hry sa stáva víťaz s najmenším počtom kopov, par ihriska je 72. FootGolf má tri fázy kopov: prvý príp. ďalší dlhý silný kop, druhým je približovanie k jamke a tretím patovanie, teda zasunutie do jamky.

FootGolf vznikol v Holandsku pred 15 rokmi, prvé majstrovstvá sveta sa hrali v roku 2012 v Maďarsku a v súčasnosti sa hrá vo viac ako 40 krajinách sveta. Majstrovstvá sveta sa hrajú od roku 2016 každé dva roky, najbližšie by mali byť v roku 2020 v Japonsku. Okrem toho sa hrajú aj majstrovstvá Európy krajín, druhý ročník sa uskutoční v septembri 2019 vo Veľkej Británii. FootGolf vo svete je zastrešovaný Federáciou medzinárodného FootGolfu (FIFG), ktorá vznikla v roku 2012.

Počas celého roka prebieha Svetová FootGolfová Tour, do ktorej sa zapisujú body zo všetkých zaregistrovaných turnajov z celého sveta. Svetová Tour sa hrá od roku 2017 a obidva ročníky vyhral Brit Ben Clarke, ktorý skončil druhý na MS v Maroku medzi Argentínčanmi Matíasom Perronem a Robertom Fabianom Ayalom, bývalým futbalovým kapitánom reprezentácie Argentíny. Turnaje sú bodované ako Major 1000, ktorých je šesť na svete, 500, 250, 100 a 50. Do klasifikácie Svetovej tour sa berie iba obmedzený počet výsledkov. Na Slovensku sa odohrali už dva ročníky turnajov 500, okrem nich v roku 2018 turnaje 250. 8. kôl Slovenskej FootGolfovej Tour boli bodované ako turnaje 100-bodové a 6. kôl Slovenského FootGolfovýého Pohára ako 50. Pezinský zástupca Rastislav Blaško obsadil v roku 2018 seniorskej kategórii v Tour 2. miesto ako vicemajster Slovenska a v pohári 3. miesto. Vo svetovom renkingu FIFG bol na 34. mieste medzi seniormi.

Okrem FootGolfu je aj futbalgolf, ktorý sa hrá tiež podľa pravidiel golfu, avšak oproti golfu sa hrá na špeciálnych ihriskách, kde sú rôzne umelovytvorené prekážky, dráhy sú oproti FootGolfu kratšie a hrá sa viac technickejšie. Futbalgolf sa hráva najmä v Nemecku, Česku a Dánsku, je plne amatérsky a majstrovstvá sveta sa hrajú každý rok.

FootGolf je šport, ktorý má ambíciu dostať sa medzi olympijské športy, a v tomto športe patrí Slovensko medzi svetovú špičku. Preto aj ďalší záujemcovia z Pezinka majú dvere otvorené.

Text a Foto: 1. SFGK Carpathians Slovakia

Inzercia