LOADING

Type to search

Krimi Život

Dopravno-preventívna akcia “Deň bielej palice”

redaktor tvpk 15 októbra 2018

Polícia v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska pri príležitosti Svetového dňa bielej palice organizuje dňa 15.10.2018 v čase od 9,00 hod. do 11,00 hod. dopravno-preventívnu akciu pod názvom „Deň bielej palice“. Cieľom akcie je dať do povedomia účastníkov cestnej premávky, najmä vodičom motorových vozidiel, aj nevidiacich chodcov a funkcie bielej slepeckej palice. Zrakovo postihnutí ľudia mávaním bielej palice pred priechodom, naznačujú úmysel prejsť na druhú stranu cesty. Biela palica je symbolom nevidiacich a slabozrakých ľudí. Je pomôckou pre samostatný a bezpečný pohyb nevidiaceho človeka. Upozorňuje vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky na prítomnosť osoby vyžadujúcej si zvláštnu pozornosť.

Počas preventívnej dopravnej akcie budú príslušníci Policajného zboru zabezpečovať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, súčasťou ktorej budú aj chodci so zrakovým postihnutím. Budú kontrolovať dodržiavanie ustanovení v zmysle § 4 ods. 1 písm. e), písm. f) zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. V zmysle § 4 ods. 1 písm. e) citovaného zákona je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu a starým osobám. V zmysle § 4 ods. 1 písm. f) je vodič povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky.

Akcia sa v Bratislavskom kraji uskutoční v daný deň na určených priechodoch pre chodcov, na okolí v meste Pezinok na Bratislavskej ulici pri križovatke na Bernolákovu ulicu, v meste Malacky na Kláštornom námestí (Srdiečko).

(ilustračné foto)

Inzercia